Поділитись:

Західні ЗМІ охрестили Гонтареву "живим прикладом української корупції"

Середа, 30 березня 2016, 17:11
Західні ЗМІ охрестили Гонтареву «живим прикладом української корупції»

Політична криза в Україні досягла піку. Нині триває постійна боротьба парламенту з урядом, Президента з Прем'єр-міністром, а парламентської коаліції де-факто не існує. І все це на тлі корупції, розмаху якої позаздрили б і соратники Віктора Януковича.

Все це добре відомо в Україні, і про це регулярно пишуть українські журналісти. Внутрішні проблеми досягли настільки жахливих масштабів, що приховати їх неможливо, – інформує Обозреватель.

Інформація потрапляє і в інші країни, і в результаті авторитетні західні ЗМІ в унісон пишуть про українську кризу. Автори впливової американської газети "The Washington Post" упевнені, що корупція в Україні, яка спровокувала Майдан, насправді нікуди не поділась.

"Кумівський капіталізм був однією з головних причин скидання Януковича в 2014 році. Тепер після двох років роботи прозахідного, реформаторського уряду корупція знов провокує в Києві політичну кризу", – пише автор статті Ендрю Рот.

* * *

Ще одне впливове американське видання "USA Today" теж констатує, що рівень корупції в Україні залишився таким же високим, як і раніше, тоді як міра довіри до влади значно знизилася. На думку авторів статті, нова українська влада намагається проводити реформи, проте їх інтенсивність і темп не задовольняє ні самих українців, ні їх західних партнерів.

"Прогрес виявився дуже повільним і дуже незначним, щоб задовольнити налаштованих на реформи українських активістів, тому на цьому тижні сотні людей знову вийшли на вулиці Києва, щоб змусити парламент зробити рішучіші заходи", – пише видання.

На думку авторів статті, позитивний сигнал в тому, що громадськість змогла добитися відставки генерального прокурора Віктора Шокіна, який не справлявся зі своїми обов'язками.

* * *

Шокіна негативно згадує й італійська газета "L'arena". У статті "Сфабрикована угода Україна-ЄС" наголошують, що вотум недовіри українців до генпрокурора складає більше 73%. Проте ще більше українці не довіряють главі Нацбанку Валерії Гонтаревій. За даними видання, її роботою не задоволені 83,5% українських громадян. Італійське видання також пише, що виною цьому є не лише падіння національної валюти, але і корупція, про яку часто пишуть українські ЗМІ. Після зміни влади Януковича Гонтарева стала прикладом того, як висока посада допомагає особистому збагаченню.

"Окрім військової проблеми, в Україні є ще одна – корупція, яка охопила економіку і державу. Прикладом може слугувати глава Національного Банку України. Правоохоронні органи неодноразово розслідували дії Гонтаревої, виявивши однозначний конфлікт інтересів. Встановлено, що фінансові компанії, до яких має відношення глава Нацбанку, здійснили спекулятивні операції з коштовними паперами держави на мільйони доларів завдяки протизаконній підтримці з боку Центрального банку", – говориться в статті.

* * *

Всі іноземні ЗМІ згідні з тим, що внутрішні політичні та економічні проблеми України не лише ставлять на межу виживання населення, але і завдають удару по іміджу країни у всьому світі. Тим самим, ставлячи під загрозу подальшу підтримку та фінансування з боку міжнародних інституцій. Як пише британський журнал "The Economist", недостатні зусилля української влади в проведенні реформ і корупція чиновників призвели до того, що МВФ припинив кредитні програми.

"У останні місяці реформаторські зусилля України у викорінюванні корупції, реформуванні системи державних закупівель, посиленні звітності в газовому секторі здаються дуже обмеженими. Тому МВФ неодноразово відкладав кредитування", – наголошують у статті.

З цим згідна і британська газета "Independent".

"Рівень корупції серед політичної еліти України може зірвати пакет допомоги від Міжнародного валютного фонду. А ці гроші залишаються єдиним порятунком для економіки країни", – пише видання.

Автори статті сподіваються, що українська влада зможе залишити в минулому корупційні схеми колишнього президента. "Але поки на місці прозахідного уряду експерти бачать лише продовження політики "старої гвардії" режиму Януковича", – резюмують у статті.

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 квітня 2024
07 березня 2024
05 березня 2024
14 лютого 2024
27 січня 2024
11 січня 2024
09 січня 2024
27 грудня 2023
20 грудня 2023
18 грудня 2023