Поділитись:

Для човна-довбанки на Волині нарешті знайшли місце

Вівторок, 24 липня 2018, 12:31
Для човна-довбанки на Волині нарешті знайшли місце

Маневицький краєзнавчий музей таки добудують для розміщення човна-довбанки.

Про це у Facebook повідомив голова Маневицької РДА Андрій Линдюк.

Над тим, де розмістити знахідку, міркували довго. І врешті вирішили добудувати чинний музей у Маневичах.

"Ще півтора року тому відділ культури РДА замовив проектно-кошторисну документацію. Але, як виявилось, музей є, а от документів на нього нема. Виготовили. Далі: електроенергію музей споживає офіційно, але договірну потужність варто привести у відповідність, щоб отримати ТУ тощо", – зазначив Линдюк.

Однак, повідомив він, усі бюрократичні перепони, неузгодженості подолано. Зараз начальник відділу культури Ігор Дерлюк розпочав підготовку тендерної документації для реконструкції чинного музею.

Нагадаємо: 2-метрового човна-довбанку виявили в Маневицькому районі наприкінці літа 2015 року, коли річка Стир зовсім обміліла. Спочатку науковці припускали – йому не менше 500 років. Проте, коли завершивши радіовуглецевий аналіз, приголомшили висновками – цей човен приплив із 1350 року. Лише на його виготовлення пішло понад століття. Відтоді почалися роботи щодо його збереження.

На консервацію і початкове зберігання на той час потрібно було 300 тисяч гривень. Але місцева влада грошей на це не мала. Згодом почали повідомляти, що на човні з′явилася тріщина. У березні 2018 року заявили про будівництво нової будівлі біля місцевого краєзнавчого музею, аби розмістити цінну знахідку. Тоді Андрій Линдюк повідомив, що з районного бюджету у кінці 2017 року виділили уже 72 тисячі гривень на розроблення проектно-кошторисної документації. А загалом обійдеться так званий музей одного експоната у 1,5 мільйона гривень.

До слова, приватні акціонери навіть хотіли перекупити човен за 100 тисяч євро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АНДРІЙ ЛИНДЮК: "Я ХОЧУ, ЩОБ БУРШТИН КОШТУВАВ, ЯК ПІСОК, І БУВ НІКОМУ НЕ ПОТРІБНИЙ"

 

Надрукувати
мітки:
коментарів