Поділитись:

Ми зібрали найсильніший склад учасників за історію "Бандерштату", - Сергій (Колос) Мартинюк

Вівторок, 24 липня 2018, 20:00
Ми зібрали найсильніший склад учасників за історію

Уже менш, аніж за місяць поруч з Луцьком, у селі Рованці пройде в 12 раз фестиваль українського духу "Бандерштат". Він об'єднає музику, лекцій відомих політиків, діячів культури, мистецтва та громадського сектору. На фестивалі зустрічі проведуть літератори, тут завжди вдосталь спортивних розваг та гості з усієї України. "Конкурент" розпитав арт-директора фестивалю, фронтмена гурту "Фіолет" Сергія Мартинюка про особливості цьогорічного фесту.

Чому цей фестиваль буде кращим, аніж попередні?

– Як мінімум, цьогоріч ми зібрали найсильніший склад учасників за історію фесту. Ще більше якісного звуку, світла і музичного розмаїття. Окрім, звісно, гутіркових та літературних зірок, і як ніколи крутого фудкорту.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: МУЗИКА НА "БАНДЕРШТАТІ": ХТО І КОЛИ ВИСТУПАТИМЕ

"Бандерштат" відбудеться вже в одинадцяте. Були розмови про те, щоб перенести його до Києва, але цього не сталося. Чи є й досі такий задум? Чи не жалкуєте, що так і не переїхали?

– Ця ідея лишилася в минулому. "Бандерштат" – дітище Волині і Луцька зокрема. В тому його колорит і самобутність. Щодо Києва, то там наразі вистачає фестивалів континентального рівня, аби заходити на цей непростий ринок.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НА "БАНДЕРШТАТ" ДІТЕЙ ДО 12 РОКІВ ВПУСКАТИМУТЬ БЕЗПЛАТНО

Кого особисто ти очікуєш почути на музичній, літературній та гутірковій сценах? Кого б ти не пропустив, якби був звичайним учасником?

– Макс Кідрук та Любко Дереш на літературній сцені. Катю Чілі, зокрема, на Тихій сцені. Плач Єремії та гостей з Нової Зеландії I Am Giant... Вірю, що побуваю на їх виступах хоча б епізодично.

- До слова, протягом кількох минулих років ваша організаторська команда суттєво змінилося. З новими колегами по оргкомітету вже "притерлися"?

– Зміни невідворотні. Команда фесту – це живий організм, який змінюється і змінює. Цьогоріч оргком суттєво оновився, і попри те, що ми відкриваємо один одного в процесі, підготовка проходить на досить професійному рівні. Результати ми побачимо 3-5 серпня.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТАМ НЕ "НАБУХУЮТЬСЯ" – ХЛИВНЮК РОЗПОВІВ, ЧИМ ЙОМУ ПОДОБАЄТЬСЯ "БАНДЕРШТАТ"

За яких умов ти би полишив організаторську роботу на "Бандерштаті"?

– Зважаючи, що це, зокрема, моє дітище, сказати вкрай важко. Навіть проживаючи в Києві, я не полишаю з колегами фест, і це, на мій погляд, досить красномовний факт. Попри зайнятість музикою власне. Час покаже, зможу я все суміщати чи ні, але наразі ситуація під контролем.

Минулого року обрали досить сміливу нову локацію і вирішили залишитися тут же ж. Чи були зауваження від учасників щодо розміщення і що цього року ви хочете покращити?

- Зауваги були, звісно, більш загальні і локальні, що стосуються окремих нюансів в інфраструктурі. Наприклад, з душами та мостом, які ми активно виправляємо. Зауваги по відкритому майданчику... Більшість європейських і світових фестів проходять на відкритих локаціях, летовищах, і так далі. Така специфіка фестивального життя з великою кількістю сцен.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: НА "БАНДЕРШТАТІ" ВИСТУПИТЬ "ПЛАЧ ЄРЕМІЇ"

Чи зміниться розташування сцен, бо минулого року були зауваження, що тиху сцену було погано чути, коли тривали виступи на головній?

– Над цим питанням ми теж працюємо і вирішене буде й воно. Сцени будуть розведені по відстані та сторонах світу дещо по-іншому.

Знаю, що під час підготовки організатори просто згорають під палючим волинським сонцем. Цього року кремом запасся?

І кремом, і більш доречним одягом) Чекаю Луцьк на "Бандерштаті"!

ЧИТАТИ ТАКОЖ: П'ЯТЬ "БАНДЕРІВСЬКИХ" ПИТАНЬ: ПРО ЖИТТЯ В КРИЇВЦІ, ЛІПШОГО ПРЕЗИДЕНТА ТА ДУРАКІВ

ДОВІДКОВО:

Фестиваль українського духу "Бандерштат" проводиться на Волині щорічно з 2007 року. Цього року він відбудеться 3-5 серпня на лузі в селі Рованці. На фестивалі відбуваються виступи багатьох українських гуртів та проведення майстер класів різного спрямування, котрі пропагуватимуть проукраїнський стиль мислення, українську мову, культуру, життєву активність тощо. Минулого року за три дні дійство зібрало 12 тисяч осіб.

Надрукувати
мітки:
коментарів