Поділитись:

Заходи у Сагрині назвали провокацією і хочуть подати в прокуратуру

Понеділок, 09 липня 2018, 17:06
Заходи у Сагрині назвали провокацією і хочуть подати в прокуратуру

На голову Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича хочуть подати заяву у прокуратуру за висловлювання під час відзначень у Сагрирні 8 липня річниці пам'яті жертв українсько-польського конфлікту.

Зокрема Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав подію у Сагрині "провокацією". Про це пише Наше слово.

Він заявив, що подасть заяву до прокуратури на голову української організації з приводу підозри скоєнння злочину під час урочистостей. Пшемислав Чарнек процитував слова з доповіді українського діяча, який сказав, що у Сагрині 1944 впали жертви з рук інших громадян РП, тому що "говорили іншою мовою та були іншого віросповідування":

"Цей злочин проти людства було вчинено членами польського народу, партизанами Армії Крайової, які були солдатами польського підпілля. Ми жаліємо, що пам'ять про українські православні жертви Холмщини не вшановано так само, як у випадку польських жертв Волині", – процитував висловлювання Григорія Купріяновича воєвода.

ПшемиславЧарнек зазначив, що думки, які Купріянович висловлював упродовж останніх років та доповідь на цвинтарі у Сагрині, якою українець зрівнює вбивство у Сагрині з "вбивством 130 тис. поляків на Волині", однозначно є порушенням закону. Воєвода впевнений, що українець не лише "зневажив польський народ", але порушив закон про Інститут національної пам'яті Польщі (ІНП), що вводить штраф або покарання у вигляді тюремного ув'язнення терміном до трьох років за "заперечення злочинів українських націоналістів".

Самі відзначення у Сагрині, у яких взяв участь Президент України Петро Порошенко, депутати Верховної Ради України, міністри українського уряду, дипломати з послом України Андрієм Дещицею, делегації української громади Польщі, колишні жителі Холмщини, делегації з кількох областей України з керівнками й громадськими активістами, історики Чарнек назвав "провокацією":

"Їх організовано у 75-ті роковини трагічної "Кривавої неділі" на Волині, де у системний спосіб українські націоналісти, бандити, яких важко шукати у історії світу, у жорстокий спосіб мордували тисячі поляків також під час Богослужінь. Ці роковини були урочисто відзначені президентом Анджеєм Дудою у луцькій кафедрі і теж на місці злочину. Натомість українці зорганізували молитву на могилах своїх побратимів, які загинули 10 березня, а не 11 липня, однозначно здійснюючи провокацію", – заявив Пшемислав Чарнек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПРЕЗИДЕНТ ПОРОШЕНКО НА ВОЛИНІ. ТРЕТІЙ ДУБЛЬ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Надрукувати
мітки:
коментарів