Поділитись:

Польські працедавці "воюють" за сезонних робітників з України

Понеділок, 02 липня 2018, 19:32
Польські працедавці

Польські агенції з працевлаштування, які раніше боролися за корпоративних клієнтів, тепер усе частіше змушені конкурувати за сезонних працівників.

Про це пише "Монітор Інфо", посилаючись на Rzeczpospolita.

"На польському ринку практично немає вільних працівників. Є або люди, які не дуже підходять для роботи, або ті, хто вже працює. Тож потрібно або переманити працівників у конкурентів, або взяти робітників із закордону", – сказав Томаш Дудек, операційний директор агентства працевлаштування "Otto Work Force" у Центральній Європі.

Його думку підтверджують дані польського форуму HR: у першій чверті цього року вони найняли 106 тис. тимчасових працівників – на 11 % менше, ніж минулого року.

За оцінками Польського форуму HR, у масштабах усього ринку це падіння було навіть більшим. До того ж не через зниження попиту на ці послуги, а через поглиблення проблем із пошуком працівників. Вони активізувалися навесні, коли почалися сезонні роботи, а до роботодавців, що боролися за некваліфікованих працівників, долучилися фермери та будівельні компанії. Частина агенцій набирала кандидатів на літо, наприклад, на заміну під час сезону відпусток на заводах, ще на початку року.

Ще одна організація, Асоціація агентств зайнятості (SAZ), говорила про скорочення пулу тимчасових працівників у першій чверті цього року, хоча вона оцінює його на дещо менше – приблизно у 5 %.

"Сьогодні нам не потрібно особливо конкурувати за клієнтів. Достатньо мати кандидатів на роботу, щоби бізнес розвивався", – розповів Мацей Вітуцький, голова "Work Service".

Фірма шукає тимчасових працівників, зокрема через інформаційні кампанії в соціальних мережах, наприклад, "Facebook" чи "LinkedIn".

"Ми також намагаємось знайти кандидатів на місцевих ярмарках та через плакати про відбір персоналу", – додав Анджей Кубісяк, директор фірми "Work Service", яка ще навесні закупила спеціальний рекрутинговий автобус, який курсує на півдні Польщі.

Агенції працевлаштування намагаються впоратись зі зростанням попиту на тимчасових працівників, що все частіше розглядаються як спосіб заповнення вакансій. Згідно з нещодавно опублікованою доповіддю Міністерства сім'ї, праці та соціальної політики Польщі, у 2017 р. кількість роботодавців, що користуються тимчасовими працівниками, за минулий рік збільшилася більше, ніж на одну п'яту – до 22,2 тис. (найбільше з них було на Мазовеччині та в Нижній Сілезії).

Як підкреслюють автори звіту, польські компанії все частіше використовують тимчасових працівників, вважаючи, що така форма роботи є найбільш гнучкою та найменш фінансово обтяжливою. Не дивно, що зараз вони готові заплатити тимчасовим працівникам більше.

СПОКУШАЮТЬ, ЯК МОЖУТЬ

SAZ оцінює, що цього року заробітна плата за сезонну роботу піднялася на 20 % порівняно з 2017 р. і часто перевищує встановлений законом мінімум (13,7 злотого), сягаючи навіть 20 злотих за годину. Томаш Дудек стверджує: працівники, яких шукають у сезон для простої роботи, з легкістю змінюють роботодавця, спокусившись трохи вищою ставкою. Саме тому компанії шукають способів зупинити їх, зокрема пропонуючи різні бонуси.

Зі слів Матеуша Жидека з агентства зайнятості "Randstad", тимчасові працівники все частіше можуть розраховувати на спортивні абонементи чи приватну медичну допомогу, не кажучи вже про безкоштовний доїзд до роботи.

Анна Тополевська з агентства "Jaga Temp" скаржиться на підхід кандидатів. З її слів, стає нормою, що кандидати, які спочатку були зацікавлені пропозицією, не з'являються на співбесідах. Із десяти осіб на зустріч приходить одна.

"Якщо ми хочемо зустрітися з десятьма кандидатами, то потрібно домовлятися із сотнею", – зазначила Тополевська.

Вона додала, що навіть кандидати, які приходять на співбесіду, не читають змісту запрошення і часто залишають роботу під будь-яким приводом.

"Якщо їм щось не подобається у компанії, вони просто йдуть геть. Для роботодавців це часто нове, дивне та складне становище", – сказала вона.

ПОРЯТУНОК ІЗ УКРАЇНИ

Усе більше агентств працевлаштування заповнюють дефіцит польських кандидатів на тимчасову роботу працівниками з України. Цього року як "Work Service", так і "Adecco" збільшили їх кількість на 100 %. Відповідно до останніх досліджень, присвячених настроям іммігрантів, проведених на замовлення "ОТТО Work Force Polska", українці все більше задоволені роботою в Польщі, на що впливає зростання заробітної плати та все більш привабливий соціальний пакет. Цього року вже 81 % працівників із України задоволені роботою, зокрема 51 % абсолютно задоволені (ще рік тому йшлося про 27 %).

Дослідження показало велику розбіжність між компетенціями українських працівників та їхньою роботою. Хоча 46 % опитаних мають вищу освіту, а 43 % – середню, 72 % виконуюють фізичну роботу. Можливо, саме тому, незважаючи на задоволення роботою в Польщі, цього року зменшилася частка респондентів, які хочуть залишитися тут назавжди. Зараз такий план має більше третини українців, тобто на 10 % менше, ніж у 2017 р. Крім того, майже 40 % із них не виключають можливості виїзду на роботу до Західної Європи, переважно до Німеччини, Великобританії чи Нідерландів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БІЛЬШІСТЬ ЗАРОБІТЧАН З УКРАЇНИ НЕ ПЛАНУЮТЬ ЗАЛИШАТИСЯ У ПОЛЬЩІ

Надрукувати
мітки:
коментарів