Поділитись:

Чому іноземці бояться інвестувати в Україну

Неділя, 27 березня 2016, 15:36
Чому іноземці бояться інвестувати в Україну

У неофіційних бесідах американські інвестори виділяють чотири головні перешкоди для вкладення грошей в Україну.

Про це розповів інвестиційний радник компанії Deloitte в Україні Грегорі Фішман для ubr.ua

Що хвилює інвестора

Перше - макроекономічна стабільність. Тому що девальвація гривні знецінює як самі інвестиції, так і прибуток, отриманий від цих вкладень.

"Втративши гроші один раз, інвестор не буде вкладати повторно. Без політичної та економічної стабільності не допоможуть ніякі держагентства із залучення інвестицій", - зазначив Грегорі Фішман.

Друга вимога також очевидна. Інвестор хоче мати можливість захистити свої інвестиції.

"А якщо положення контракту не можна відстояти в суді, то я не буду укладати такий договір", - пояснює фінансист.

На третьому місці корупційні ризики, коли гроші держоргани просять при будь-якому зручному випадку (отримання ліцензії, повернення ПДВ та інше) і чинять адміністративний тиск.

"Це нікуди не поділося і про це добре знають іноземці", - пояснює експерт. Нарешті, неможливість повернути вкладення через дивіденди заважає інвесторам зважитися на роботу в Україні.

"Наприклад," Ощадбанк "пропонує фізичним особам розмістити вклади під 7,5 % в доларах і 6 % в євро. Таких ставок в Європі немає, а вкладення гарантуються державою. Здавалося б, досить кинути клич і від європейських мільйонерів відбою не буде. Проте їх зупиняє неможливість повернути свої гроші.", - зазначив керуючий партнер фінансової системи Wide: Up, колишній голова правління PINbank Олег Малкін.

"Тому великий бізнес в США (навіть ті, хто працює тут) розцінює Україну як державу, де немає консолідованої економічної стратегії. Тобто, держава повинна чітко сформулювати, чого воно хоче домогтися, яким чином і в які терміни. Без загальної стратегії, яку однаково виконують всі держоргани нічого не буде ", - упевнений Грегорі Фішман.

Чим держава може допомогти

На думку експертів, поки всі спроби створити стратегію економічного розвитку можна описати так: "Все буде добре, але ніхто не знає, як". Тим часом, як показує міжнародний досвід, Держагенства можуть бути дуже ефективні в залученні інвестицій.

На чому державі потрібно зосередити основні зусилля для залучення інвесторів спробували з'ясувати в компанії Deloitte. Партнер, керівник департаменту корпоративного розвитку компанії Deloitte в Україні Дмитро Ануфрієв представив результати опитування експертного співтовариства. І ось що пропонують експерти:

  • Боротьба з корупцією та ефективна судова система (50 % опитаних)
  • Макроекономічна стабільність, обмінного курсу та регуляторного середовища (25 %)
  • Політична стабільність і мир в країні (0 %)
  • Спілкування з інвесторами за допомогою спеціального держінституту / агентства із залучення інвестицій (25 %)

У той же час самі по собі ці чинники не здатні кардинально змінити ситуацію. Як зазначає регіональний менеджер з розвитку бізнесу та взаємодії з державним сектором в Україні та СНД представництва Cisco в Україні Валерій Фіщук, великі міжнародні компанії мають свої представництва по всьому світу.

"Вони" мислять країнами "і тому рішення про інвестування в ту ж Україну приймають на основі порівняння умов у її сусідів. Дерегуляція і судова реформа давно проведені в сусідніх з Україною європейських країнах. Тому Україна повинна, крім цього, створити більш вигідні умови для вкладення коштів ", - підкреслив він.

На думку глави Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку Тимура Хромаєва, Україна для іноземців – це екзотика. Будь-який інвестор (від великих до дрібних) тут заходить однаково: відкриває компанію десь в Голландії, а тут у нього тільки актив і офіс з продажу. Він чекає, поки Україна стане нормальною країною для інвестицій.

"Треба перейти від тимчасових заборон до довготривалого стимулювання інвестицій. Наприклад, найтимчасовіший Декрет про валютне регулювання перетворився в найпостійніший. Тому що його не можна косметично поправити", - пояснює експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів