Поділитись:

Коли йдуть легенди

Автор: Оксана Пуняк |
Субота, 23 червня 2018, 07:40

19 червня помер Іван Драч. Він був доволі суперечливою особистістю. Поету приписують багато "гріхів", адже він "зживався" з будь-якою владою, а це якраз те, що, як правило, не вдавалося поетам-шістдесятникам.

Згодом в інтерв′ю він говорив:

"За свої вірші про Леніна мені не буває ніяково, адже в той період мого життя я свято вірив в КПРС, в лавах якої перебував 30 років. Навіть Народний рух як суспільно-політичний рух я починав, коли був членом Компартії. І всі мої вірші про Леніна, про комсомол, присвячені будівництву всяких ГЕС – це було моє життя, тому я від них не відмовляюся".

Засуджувати чи ні – справа кожного. Проте Іван Драч був історією, і разом із ним відірвалася якась частина літератури і кіно – стала пам'яттю.

Пам'ятаю, коли у школі вивчали життєпис і творчість письменників, які пишуть й донині, виникало дивне відчуття гордості. Ти живеш у той же час, коли живе людина, текст якої чорним по білому рябіє у твоєму підручнику, вірш якої ти вчиш напам'ять, за твір-критику якого ти отримуєш оцінку. І ти розумієш, що ця людина – передусім людина, приземлена, реальна, а не така, як-от стандартними фразами возвеличують її у шкільних книжках. Теоретично ти можеш зустрітися із нею, привітатися, отримати книжку із підписом і потиснути руку.

Таке ж дивне відчуття порожнечі, коли така людина помирає. Бо разом із нею віддаляється оця історія, можливість, зв'язок і її реальність.

Наостанок: новину на нашому сайті про смерть Івана Драча переглянули більш ніж 450 разів, хоча ми, у порівнянні з всеукраїнськими виданнями, повідомили про це досить оперативно. Новину про смерть Стівена Гокінга переглянули трохи більше ніж 700 разів. Це відносно мало.

Бачили інформацію на інших ресурсах? Не знають, хто ці люди? Байдуже? Я вперше сподіваюся, що причина – це перший варіант.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією

Надрукувати
мітки:
коментарів