Поділитись:

Освіта в тренді: луцька ЗОШ № 2

Понеділок, 25 червня 2018, 20:00
Освіта в тренді: луцька ЗОШ № 2

Друга школа Луцька – одна з найстаріших в місті. Вона має свою цікаву історію і багато відомих прізвищ успішних людей.

Вчителі з гордістю кажуть, що саме в цій школі навчається найбільше корінних лучан, а про те, хто ж вчився у цій школі, можуть розказувати годинами. Адже їхні випускники – це їхня найбільша гордість.

Журналіст ІА "Конкурент" вирішив зайти в гості у навчальний заклад і побачити зі середини школу, де вчилися поети Кость Шишко, Олександр Богачук, режисер Лесь Танюк та багато інших відомих особистостей.

Історія

Друга школа розпочала свою історію в далекому 1944 році з приміщення на вулиці Панській (нині Шкільна, 15). У приміщенні, що на вулиці Львівській, 28, школа оселилась у 1956 році.

Дорога до школиДорога до школи

З 1994 року початкові класи другої школи навчались в нинішньому приміщенні ДНЗ № 39. Однак у 2008 році всі класи школи почали навчатись під спільним дахом закладу, який заховався між деревами і приватними будинками на тій таки Львівській, 28.

Так виглядала школа у 1956 роціТак виглядала школа у 1956 році

На подвір'ї однієї з найстаріших шкіл містаНа подвір'ї однієї з найстаріших шкіл міста

Корпоративна культура

Вчителі кажуть, що саме в цій школі навчалось чи не найбільше корінних лучан. Завдяки особливостям мікрорайону, де всі одне одного знають, в закладі панують добросусідські, дружні відносини. Чимало уваги приділяється патріотичному вихованню дітей.

Свята тут намагаються зустрічати разом, на екскурсії чи в подорожі – теж разом. Якщо охарактеризувати усе це, використовуючи мінімум слів, то це така собі величезна шкільна родина.

Під час уроків коридори школи порожніють  вмитьПід час уроків коридори школи порожніють вмить

Перед уроком є час повторити домашнє завданняПеред уроком є час повторити домашнє завдання

Уніформа раніше тут була бордового кольору. Втім нині змінили її на темно-синю, яку бажано носити з першого до восьмого класу. Ну а старшокласники мають дотримуватись охайного, ділового стилю одягу.

Навчально-виховний процес

Навчання 10-11 класів відбувається за профілем української філології. У 8-9 класах поглиблено вивчається українська мова, а також учні школи вивчають дві іноземні мови: французьку та англійську.

У школі № 2 у 2015 році, ще до концепції "Нової української школи", впровадили навчальний проект "Інтелект України". Ось вже три роки, як школа йде за цією програмою, яка була створена у 2006 році харківськими науковцями. Програма розроблялася таким чином, щоб, зважаючи на вікові особливості учнів, збільшити їхній інтерес до навчання.

Ці діти мають можливість навчатись за програмою «Інтелект України»Ці діти мають можливість навчатись за програмою «Інтелект України»

Саме так на столах у дітей лежать зошити-книжки.Саме так на столах у дітей лежать зошити-книжки.

Добре вчитись в другій школі - і поспівати, і потанцювати можна під час урокуДобре вчитись в другій школі - і поспівати, і потанцювати можна під час уроку

Діти мають окремі шафи для своїх речейДіти мають окремі шафи для своїх речей

Тут вчителі проводять нарадиТут вчителі проводять наради

Розклад уроків ( підглянуто в учительській)Розклад уроків ( підглянуто в учительській)

У межах цієї навчальної програми на уроках використовують інноваційні навчальні технології, інтегровані предмети. У розкладі дітлахів є незвичні уроки: "Навчаємося разом", "Еврика". А ще школярі на уроках переглядають відеосюжети, мультфільми, танцюють і співають українські пісні.

На кожен предмет у школярів є окремий зошит, який спеціально передбачається в "Інтелекті", а на кожен місяць – інший комплект.

Директор зізнається, що "Інтелект України" додав престижу їхньому навчальному закладу.

Щодо інших справ школи, то, як розповів директор, за минулорічними результатами ЗНО друга школа зайняла "золоту" середину: не найкращі, але й не найгірші в загальному рейтингу шкіл.

Знайома книжка?Знайома книжка?

Інформаційний куточок в одному з класівІнформаційний куточок в одному з класів

Під час уроку вся увага - на вчителя Під час уроку вся увага - на вчителя

Директор школи розмовляє з ученицеюДиректор школи розмовляє з ученицею

Один із учнів цієї школи – переможець третього етапу всеукраїнської учнівської олімпіади з трудового навчання. Також учням, за підсумки навчального року, вдалось посісти треті місця на міському конкурсі з таких предметів, як-от біологія, географія.

Три роки поспіль учням другої школи вдавалось здобувати перші місця на інтелектуальній грі конкурсно-пізнавальної програми "Ми – волиняни".

Вчитель географії Оксана Котлярчук розповіла, що друга школа опинилась серед 200 шкіл України, які відібрали для участі в екологічно-освітньому проекті "Компола". Основна мета проекту – дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів.

До слова, тут навчились поєднувати навчання з відпочинком. Наприклад, вчитель не просто може прочитати дітям з підручника інформацію про пам'ятку архітектури, а й організувати поїздку для класу, щоб школярі на власні очі побачили, про що вони вчать.

Під час уроку інформатикиПід час уроку інформатики

На цьому піаніно займалось чимало учнів школиНа цьому піаніно займалось чимало учнів школи

Актова залаАктова зала

Не менш серйозно тут підійшли й до питання виховного процесу. Тут створили навіть свою раду школи, куди входять представники від педагогів, батьківського колективу і навіть учнів. Спільно вирішують, що потрібно для школи, і аналізують, чим вона живе.

Кожен голова батьківського комітету має своє посвідчення і може в будь-який час завітати в їдальню чи якийсь клас школи. Після цього голова може прозвітувати про те, що відбувається в школі, яким є стан харчування, охорона праці та інше.

Як і в кожній школі, тут ведеться гурткова робота. У школі є 15 гуртків, серед яких з образотворчого мистецтва, орігамі, розпис на склі, тканині.

Також при школі діють музичні та хореографічні студії. Два рази в тиждень учні мають змогу вивчати латино-американські, європейські танці.

"Тут діти мають бажання вчитись танцювати і прагнуть володіти цими вміннями майстерно", – зазначив учитель з хореографії Юрій П'ясецький.

Щодо спорту, то тут теж "не пасуть задніх". Оскільки діє 7 спортивних секцій, і в таких видах спорту, як-от футбол, стрільба, гирьовий спорт є хороші результати. В одному з коридорів навчального закладу навіть зробили спеціальну нішу, в якій красуються їхні здобутки.

В одному з коридорів школи є така ніша з кубківВ одному з коридорів школи є така ніша з кубків

У тренажерній заліУ тренажерній залі

Для деяких учнів найулюбленіше  місце в школі -спортзал Для деяких учнів найулюбленіше місце в школі -спортзал

У кожному класі є мультимедійна технікаУ кожному класі є мультимедійна техніка

У стінах цієї школи блакитний колір не сприймається холоднимУ стінах цієї школи блакитний колір не сприймається холодним

Важливою є й атмосфера у самому колективі вчителів, чимало з яких – колишні учні цієї школи. Педколектив разом працює і досить часто їздить відпочивати чи в санаторій, чи в гори. Для вчителів у межах школи придумали систему моніторингу результативності роботи вчителя. Директор каже, що це стимулює педагога вчити добросовісно і працювати краще.

Матеріально-технічна база

У школі є актова зала, спортзал, їдальня, розрахована на 200 учнів, футбольне поле зі штучним покриттям, три майстерні. У школі є три комп'ютерні класи і Wi-Fi. Також друга школа має свій тир та тренажерну залу.

У школи є і свій музей народного побуту. Вчитель початкових класів Ніна Михайленко сказала, що ідею з музеєм виношували давно. Оскільки хотілось показати наочно дітям, який вигляд мали предмети побуту минувшини.

Вчитель початкових класів Ніна Михайленко сказала, що ідею з музеєм виношували давноВчитель початкових класів Ніна Михайленко сказала, що ідею з музеєм виношували давно

Ще одні експонати  шкільного музеюЩе одні експонати шкільного музею

Музей багатий на експонатиМузей багатий на експонати

Цій вишиванці - 100 років!Цій вишиванці - 100 років!

Освіта в тренді: луцька ЗОШ № 2

У музеїУ музеї

У фонд музею збирали фактично "зі світу по нитці". Дещо приносили діти з батьками, долучались і до наповнення музею вчителі. Тут є навіть українська вишиванка, якій понад сто років.

Якщо ви потрапите в стіни цієї школи, то звернете увагу на яскраві коридори, які розмальовані касковими персонажами. Виявляється, їх намалювала гардеробниця школи Ольга Васенко.

"Ці малюнки із серії казкотерапії. Я бачу, як батьки ідуть інколи засмучені за дітьми, а тут побачать ці малюнки – і вже ніби й веселіші стають", – ділиться враженнями Ольга Васенко і каже, що мріє розмалювати коридори третього поверху зображеннями різноманітних рослин.

Діти в черзі за шкільними булочкамиДіти в черзі за шкільними булочками

Прикрасила стіни красивими малюнками гардеробниця школиПрикрасила стіни красивими малюнками гардеробниця школи

Вчителька інформатики Жанна Бондарчук  Вчителька інформатики Жанна Бондарчук

Сквер поблизу школи назвали на честь талановитого учняСквер поблизу школи назвали на честь талановитого учня

У шкільнній їдальніУ шкільнній їдальні

Коридори школи яскравіКоридори школи яскраві

У шкільній вбиральніУ шкільній вбиральні

Директор розповідає, що єдине, що компрометує зовнішній вигляд школи – це старий фасад і дах, що протікає. Однак школа включена в програму НЕФКО, за якою їм мають замінити дерев'яні вікна на енергозберігаючі, утеплити фасад та замінити дах.

Чому друга школа?

Вчителі, школярі та їхні батькі в один голос кажуть: люблять школу, бо тут дружня атмосфера. Учениця 8 класу Настя розповідає, що найулюбленішими предметами в школі є фізика та мистецтво. А загалом школярка любить свою школу за те, що тут хороші вчителі.

Учень 8а класу Богдан каже, що його найулюбленіше місце в школі – це спортзал, де є хороший спортінвентар для занять.

Вчитель математики та заступник директора з навчально-виховної роботи Наталія Козак зазначає, що в школі немає градації, мовляв ті – старшокласники, а ті –малеча. Тут завдяки особливостям мікрорайону всі одне одного досить добре знають, а тому стосунки і атмосфера в стінах школи досить дружня.

Пані Тетяна, яку ми зустріли при виході зі школи, прийшла сюди за своїм першокласником. Вона каже, що коли знайомі питають, в яку школу найкраще віддати дитину, то завжди радить другу школу. Головний аргумент – тут навчають за цікавою програмою "Інтелект України".

Перші випускники школи на ЛьвівськійПерші випускники школи на Львівській
Випуск 1956 року, 10-аВипуск 1956 року, 10-а

"Діти дуже задоволені від навчання за цим проектом. І навіть більше вам скажу: знають відповіді на такі питання, на які ми, дорослі, не взмозі дати відповіді", – зазначила мама школяра.

Досьє:

  • Комунальний заклад Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2;
  • Адреса вул. Львівська, 28;
  • Телефон26-14-41;
  • Електронна пошта - ​[email protected]
  • Сайт - http://school2.lutsk.ua/;
  • Кількість учнів –772
  • Кількість учителів –71
  • Директор – Грищук Василь Адамович, на посаді директора з 1995 року;
  • Назви вулиць, закріплені за школою № 2: Айвазовського, Балтійська, Баранова, пров. Баранова, Березова, Берестова, Боткіна, Ватутіна, Вербова, Вільхова, Вільямса, Вітковського, Волинська, Володимирська, Гастелло, Гірна, Глинки, Гончарівка (до вул. Трутовського), Горіхова, Городецька, Грабова, Грінченка, Дмитра Донцова, пров. Дмитра Донцова, Дубова, Західна, Зелена, Івана Богуна, Каштанова, Квітова, Холодноярська, Красовського, пров. Красовського, Курська, Левітана, Лермонтова (від вул. Вільямса до вул. Степової), Липова, Лисенка, Львівська, пров. Львівський, Маковського, Малинова, Малоомелянівська, провулки Малоомелянівські 1-8, Матросова, Менделєєва, Мечникова, Мінська, Наталії Ужвій, Нахімова, Нестерова, Олени Кульчицької, Павлова, Партизанська, Патона, Педагогічна, Петра Болбочана, Пирогова, Попова, Потебні (№ 2 – № 26), Путінцева, Революційна, Рєпіна, Садова, пров. Садовий, Сєченова, Смирнова, Соснова, Старосільська, Степана Кривенького, Степова, провулки Степові 1 – 4, Тарасова (№ 1 – № 85), Тополева, Трутовського, провулки Трутовського 1 – 3, Тургенєва, Фабрична, Філатова, Челюскіна, Шишкіна, Шпитальна, Яблунева, Ярослава, Стецька, Ясенова, Лермонтова, Львівська (від вул. Потебні до кінця), Потебні (від вул. Львівської до кінця).
  • Відомі випускники: режисер Лесь Танюк, народний депутат України ІІІ скликання (1998-2002 роки) Олександр Свирида, народний депутат Ірина Констанкевич, поет Олександр Богачук, поет Кость Шишко, Луцький міський голова (1979-1984 роки) Костянтин Литвиненко, голова волинської облради VІ скликання Валентин Вітер, екс-головний архітектор Луцька Євген Ходаковський, керівник патрульної поліції України Олександр Фацевич, співачка Алла Опейда, композитор Петро Свіст, екс-начальник управління з питань фізичної культури та спорту Луцькради Юрій Волинець, начальник управління охорони здоров'я Луцькради Микола Якимчук, журналіст Юрій Яцюк, ведуча Світлана Дейнеко, журналістка Ірина Качан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів