Традиційний польський сніданок
Здається про Польщу, нашого сусіда, знаємо майже все: їхню мову, вподобання, стиль життя і традиції. До речІ, щодо традицій, на продовження гастрономічної теми, вирішили поцікавитись з яких страв починають зазвичай свій день наші сусіди.
Польська кухня вважається дуже калорійною і ситною. Прийнято вважати, що традиційний польський сніданок складається з яєць з ковбасою та картопляних млинців.
Погодьтесь, і такий сніданок дуууже калорійний: поїв польський пан чи пані тих млинців і ковбасок зранку – і ситий(та), а від того й задоволений(на), подався(лась) собі на роботу, навчання чи ще кудись.
Традиційні сніданки, які вдалось знайти в Інтернеті – це добре, але хотілося почути від живої людини, ну чим же там смакують ні світ, ні зоря. Моя співрозмовниця, яка понад 10 років проживає у Польщі розповіла, що зазвичай поляки обожнюють їсти на сніданок канапки (бажано з білого хліба) щедро намащені маслом. Також до сніданку не гріх з'їсти варене яйце, шинку й огірочки чи помідори (тут вже, хто що любить).
Коли ранкова трапеза закінчиться, то у поляки замість ранкової кави полюблять запивати сніданок чайком – це вже, як данина традиції.
Ну і традиційно, ловіть рецепт культової страви Польщі.
Журек
Інгредієнти на 2 л води:
- копчена ковбаса типу "домашньої"- 500 г
- картопля - 500 г
- морква - 100 г
- цибуля - 250 г
- часник - 40 г
- вершкове масло - 50 г
- сметана домашня густа - 250 г
- лавровий листок - 1-2 шт.
- горошки духмяного перцю - 5 шт.
- майоран - 1 ч. л. без вершка або за смаком
- сіль, чорний мелений перець - за смаком
- зварені накруто яйця - для подачі
Інгредієнти для закваски:
- тепла кип'ячена вода - 500 мл
- часник - 2-3 зубчики
- окраєць житнього хліба - 1 шт.
- житнє обдирне борошно - 100 г
Приготування супу журек.
Журек – традиційний кислий польський суп. Основи будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності декілька днів, тому її слід приготувати зазделегідь.
Готуємо закваску. У чисту скляну чи керамічну емкість всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип'яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба.
Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні. Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху, що говоритиме про її готовність.
Закваску процідити через дрібне сито чи марлю. Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику, вона може зберігатися до двох тіжнів. Закваска до журека готова.
Готуємо суп. Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем.
В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хв.
В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хв.
Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хв.
Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошки духмяного перцю. Все добре посолити і варити ще 15 хв.
Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хв. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті
В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню.
Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хв. Потім можна наливати суп.
Тесляр знайшов у стіні записку 1975 року та вистежив жінку, яка її залишила (фото)
«М'ясний хутір» бізнесмена Дмитрука з Луцька можуть продати за 14 млн євро
Страсна п'ятниця: що категорично сьогодні не можна робити
«Місто, як на долоні»: де у Луцьку снідали Танька та Володька з VIP Тернопіль (відео)
У Луцьку показали «дуже якісний» ремонт вулиці Захисників України (Гордіюк)