Поділитись:

У Луцьку запроваджують "Картку лучанина". Що це?

Вівторок, 19 червня 2018, 16:00
У Луцьку запроваджують «Картку лучанина». Що це?

У Луцьку хочуть запровадити багатофункціональну електронну систему "Картка лучанина", яка може функціонувати на основі банківської платіжної картки. Про це йдеться у проекті рішення, який оприлюднений на сайті міської ради.

Що може "Карта лучанина"?

Відповідно до проекту положення про запровадження картки, цей документ – це пластикова картка, яка використовується для ідентифікації її користувача, може містити функції банківської платіжної картки, а також інші компоненти.

За задумом, за допомогою картки можна буде отримувати пільги, доплати, допомоги, компенсації, знижки та інші заходи соціальної підтримки, які передбачені законом.

Окрім цього використання картки надасть можливість зараховувати кошти на соціальні банківські рахунки, пов'язані з платіжними компонентами карти: пенсій, допомоги та інших грошових виплат, зняття готівки з банківських рахунків тощо. Картка дозволить вести облік проїзду у міському пасажирському транспорті, відвідування навчальних закладів, ведення електронних щоденників, замовлення та отримання адміністративних послуг, оплати житлово-комунальних, культурних, туристичних, медичних послуг тощо.

За бажанням утримувача картки, на ній може зберігатися інформація про групу крові, хронічні хвороби, медичні препарати, що викликають алергічні реакції, іншої інформації (наприклад, щодо медичного страхування, програм лояльності тощо).

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЛУЧАНАМ РОЗПОВІЛИ ПРО ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ID-КАРТОК

Хто і як може отримати картку?

Отримати документ може зареєстрована у Луцьку людина, або та, яка отримує тут повну середню, спеціальну або вищу освіту у навчальних закладах міста Луцька всіх рівнів акредитації, є внутрішньо переміщеною особою.

Для отримання варто звернутися до із заявою про видачу до банка-партнера та іншими необхідними документами. Проектом рішення передбачено підписання меморандуму з "Ощадбанком".

Дія картки припиняється, що утримувати її втратив, якщо є механічні пошкодження, змінюються персональні дані, які відображаються на картці, закінчується термін документу, змінюється місце проживання утримувача картки на інший населений пункт, закінчується навчання у вузах, якщо є таке бажання утримувача картки, або якщо він помер.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: КАРТКУ ЛУЧАНИНА ЗАПРОВАДЖУВАТИМУТЬ НА БАЗІ "ОЩАДБАНКУ"

А яку це матиме користь?

В аналізі регуляторного впливу в Департаменті економічної політики Луцькради зазначають, що у випадку ухвалення рішення, відбудеться економія бюджетних коштів, що виділяються на різні соціальні програми.

"Такий ефект може бути отриманий за рахунок:

  • забезпечення точного обліку обсягів фактично наданих послуг;
  • підвищення контролю використання бюджетних коштів, що направляються в соціальну сферу;
  • підвищення повноти, достовірності і оперативності обліку осіб, що мають право на отримання соціальної підтримки;
  • зниження витрат на забезпечення обігу готівки за рахунок розширення системи безготівкових розрахунків;
  • підвищення точності прогнозування бюджетних витрат на соціальні програми"

Щоправда, треба витратити близько 1,5 млн грн на придбання серверного обладнання та автоматизованих робочих місць.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ СТАРТУЄ ПІДГОТОВКА ДО ВПРОВАДЖЕННЯ "КАРТКИ ЛУЧАНИНА"

Все буде лише так?

Оскільки документ є регуляторним актом, його будуть ще обговорювати та, ймовірно, змінювати. Пропозиції та зауваження щодо проекту просять протягом місяця надавати в письмовій формі:

  • поштою за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 19, м. Луцьк, 43025 (департамент економічної політики Луцької міської ради);
  • електронною поштою за адресою: [email protected].

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів