Поділитись:

Чаруків вирішує, до якої тергромади приєднатися

П'ятниця, 15 червня 2018, 08:48

На Волині вже діє 41 ОТГ, які на децетралізаційній мапі покривають понад 46 % території області. Разом із тим рясніє вона ще й чималою кількістю "білих плям" серед яких віднедавна і Чаруківська сільська рада, що у Луцькому районі, яка мала б стати частиною Гіркополонківської сільської ОТГ.

Річ у тім, що Кабмін у травні 2018-го визнав її неспроможною, адже з 2015 року там так і не змогли розпочати процес об'єднання, – повідомляє Волинське регіональне відділення АМУ.

Зваживши на те, що Гіркополонківської ОТГ наразі немає у перспективному плані формування територій області, останніми змінами до нього Чаруківську сільраду включили у склад Городищенської сільської ОТГ. Так хочуть зробити громаду спроможною, бо на сьогодні населення її становить десь 3,5 тисяч осіб, а потрібно щонайменше п'ять. Утім, зайнявши вичікувальну позицію, ініціювати приєднання у Чарукові та Вигуричах, де мешкає 1,5 тисячі осіб, поки не поспішають.

На початку розмови, консультант з правових питань Валентин Малиновський звернув увагу присутніх на ситуацію, що склалася із децентралізаційними процесами у Чаруківській сільраді зауваживши, що їхня позиція, обрана ще 2015-го, зіграла з ними злий жарт: Чаруків втратив шанс стати центром ОТГ, мільйони інфраструктурної субвенції, територія відстала у розвитку, у порівнянні зі створеними раніше ОТГ, років на шість, а нині ще й перетворилася на децентралізаційну "білу пляму".

Хоча для Чарукова і Вигурич є один "плюс" – вони можуть обрати між уже чинною Городищенською чи Гіркополонківскою, створення якої лише у планах.

"Головне – визначитися де житимете, бо після реформи ОТГ стануть осередками розвитку країни. До речі, нині виникає питання чи потрібні райони, яких на Волині буде і так не більше п'яти, хоча на початку йшлося про трирівневу систему "громада-район-область". І не зволікайте, бо і так багато втрачено, – сказав Малиновський.

На думку консультантів найоптимальніше для Чаруківської сільради приєднатися до Городищенської ОТГ, до центру якої лише три-чотири кілометри. До речі, півтори тисячі жителів які є в сільраді, після виборів 2020 року забезпечать цій території потужне депутатське лобі в раді ОТГ.

Окрім того, Чаруків має власну пожежну частину, школу розраховану на 270 учнів, у якої гарні шанси стати опорною, дитсадок, який відвідує 40 малюків, хороше комунпідприємство. Це гарне підґрунтя, щоб у партнерстві з Городищем, розвивати ОТГ. Разом із тим, усе згадане вище плюс бюджет Чаруківської сільради у 3,5 мільйони гривень, у порівнянні з іншими сільрадами, які планують утворити Гіркополонківську ОТГ, дають шанси не на партнерство, а лише на роль молодшої сестри.

"Гіркополонківська ОТГ, без сумніву, фінансово потужніша, але Городищенська, як на мене, більш прийнятний варіант: землі, інфраструктура, історія та інше. Городище значно зміцнило свої позиції за рахунок територій Горохівського району, що увійшли до складу ОТГ, але в Чарукова теж є шанс стати її серйозною частиною з власними важелями впливу та преференціями, – підтримав думку колеги консультант з бюджетних Василь Гром. – Тож вважаю, що тягнути до примусового приєднання, не найкращий варіант, бо можна лишитися біля розбитого корита.

Судячи з риторики представників громади думки, як у керівництва так і в жителів, розділилися: частина прагне починати зміни вже, а дехто вважає за потрібне дочекатися примусового приєднання, бо люди побоюються, що Городище – центр однойменної ОТГ, візьметься перетягувати ковдру на себе.

Спільного рішення, на жаль, поки ухвалити не вдалося, тож Чаруківська сільрада й далі в пошуку правильного і вигідного для себе варіанту приєднання.

"Ми не проти приєднання до якоїсь із ОТГ, хоча б і до Городищенської, але хочемо, щоб це була чесна гра, за правилами і з дотриманням обіцянок", – резюмувала на завершення зустрічі голова Чаруківської сільради Жанна Пудлік.

Надрукувати
мітки:
коментарів