Лікар пояснив, чи можуть "вилітати" диски у хребті

Середа, 13 червня 2018, 19:32

В.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун попросила нейрохірурга Вадима Ілляшенка пояснили, чому діагнозу "вилітаючий диск" не існує, а "вставляти диски" – хибна практика.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Міжхребцеві диски не просто вставлені в хребет, на зразок шайб. Вони дуже міцно пов'язані з хребтом, фактично є одним цілим із ним, тому не можуть просто зміститися чи вилетіти в процесі нашої повсякденної активності.

Відповідно, їх не можна вставити на місце чи вправити.

Хрускіт або клацання виробляють міжхребцеві суглоби (а в грудному відділі ще і реберно-хребетні суглоби).

У рідині, яка є в суглобах, міститься розчинений азот. При різкому натисканні на хребці в суглобах може відбутись швидке зниження тиску, розчинений азот переходить в газоподібний стан, що і супроводжується характерним звуком. При цьому нічого не "повертається на місце", оскільки все спочатку було на місці.

Одне з пояснень – в результаті усунення м'язового спазму. Зміщуватися (мігрувати) можуть окремі фрагменти внутрішнього ядра диска через тріщини у фіброзному кільці, які виникають внаслідок грижі дисків. У таких випадках також неможливо якимось чином здійснити вправлення цих фрагментів назад. Тож практикам "вправляння вилетівших дисків" довіряти не варто.