Поділитись:

На Волині сприятливий ґрунт, але не вистачає робочої сили, – професор

Неділя, 10 червня 2018, 17:30
На Волині сприятливий ґрунт, але не вистачає робочої сили, – професор

В Україні на сьогодні неможливо виробляти екологічно чисту сільськогосподарську продукцію внаслідок забруднення ґрунтів та взагалі довкілля, але можливо – екологічно безпечні продукти харчування.

Найбільш забруднені сільськогосподарські землі в Запорізькій, Луганській, Донецькій, Харківській областях. Ці питання обговорювались 7 червня в рамках конференціі "Агроекологія 2018", –повідомляє "Інфоіндустрія".

Любомир Хомічак, професор Інституту продовольчих ресурсів НААН.Любомир Хомічак, професор Інституту продовольчих ресурсів НААН.

Так Любомир Хомічак, професор Інституту продовольчих ресурсів НААН відзначив: "За даними моніторингу, вміст важких металів у землях сільськогосподарського призначення у більшості районів України не перевищує гранично допустимих концентрацій. Проте в Запорізькій, Луганській, Донецькій, Харківській і деяких інших областях з високим рівнем розвитку промисловості у сільськогосподарських землях концентрація свинцю, кадмію нікелю, марганцю та ін. елементів в 2-5 разів перевищує ГДК".

За його висновком, усе це підтверджує факт забруднення харчових продуктів і, як наслідок зростання захворюваності населення нині і в майбутньому.

"В 2017 році забруднення ґрунтів і води стало причиною захворювань більше 6 млн. та смерті до 1,8 млн. чоловік у світі", — повідомив Любомир Хомічак.

На думку вченого, більш екологічно сприятливі для ведення сільськогосподарського виробництва з екологічної точки зору є Західна Україна, але в цьому регіоні не вистачає робочої сили.

Надрукувати
мітки:
коментарів