Поділитись:

В Україні чекають на сезонний спалах ботулізму, – МОЗ

Четвер, 07 червня 2018, 10:01
В Україні чекають на сезонний спалах ботулізму, – МОЗ

В.о. Міністра охорони здоров`я доктор Уляна Супрун направила листа до міжнародних організацій з проханням надати протиботулінічні сироватки як благодійну допомогу.

Таке рішення було прийнято у зв`язку з очікуванням сезонного спалаху захворювання на ботулізм. Про це інформує прес-служба Міністерства охорони здоров`я.

Цього року Україна вперше на національному рівні закупить сироватки, серед яких сироватка проти ботулізму. До 2018 року закупівля сироваток здійснювалася за кошти обласного або місцевого бюджетів, проте через відсутність реєстрації з 2014 року в Україні сироватка відсутня. Гуманітарні вантажі до цього часу були єдиним шляхом забезпечити громадян України специфічними сироватками в разі необхідності. Так, наприкінці жовтня минулого року на прохання МОЗ Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні доставив 150 доз протиботулінічного імуноглобуліну, який розподілено між регіонами.

З початку 2018 року в Україні було зафіксовано 39 випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких отруїлось 45 людей, 4 людей померло.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулізм може призвести до тяжких наслідків. Водночас, ботулізму у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Надрукувати
мітки:
коментарів