Поділитись:

В Україні зменшили «газову» норму для населення

Четвер, 24 березня 2016, 18:42
В Україні зменшили «газову» норму для населення

Кабінет міністрів України встановив нову норму місячного споживання газу в домогосподарствах, не обладнаних лічильниками, – 4,4 куб. м на особу.

Відповідне рішення закріплено урядовими постановами №203 і №204 від 23 березня, – повідомляє Укрінформ із посиланням на повідомлення "Урядового порталу".

"На засіданні Кабінету міністрів (23 березня – ред.) прийнято постанови "Про норми споживання природного газу населення у разі відсутності газових лічильників", "Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 р. №409 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету міністрів України", – зазначають у повідомленні.

Зокрема, встановлюється норма в 4,4 куб. м на людину на місяць, якщо встановлена плита газова за наявності централізованого газопостачання, та 7,1 куб. м на людину на місяць у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача, а також 14 куб. м на людину на місяць при наявності плити газової та водонагрівача.

Водночас, згідно з постановою №203, у період відсутності централізованого гарячого водопостачання населення норма споживання природного газу на плиту газову встановлюється 7,1 куб. м на людину на місяць.

Як зазначається, ці норми споживання розроблено на основі розрахунків, здійснених Міненерговугіллям та ДП "Кременецьке управління з постачання та реалізації газу", а також на підставі інформації НКРЕКП щодо фактичного споживання газу за останні три роки.

Як повідомляв Укрінформ, 23 березня Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив підприємствам, що постачають газ для населення, перерахувати споживачам, які не мають лічильників, платіжки за газ відповідно до нормативу 4,4 куб. м газу на місяць та повернути кошти.

Раніше Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Кабміну і підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва від 21 вересня про визнання незаконною і недійсною постанови Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року, яким уряд вдвічі знизив норми споживання природного газу для населення, що не має лічильників. Згодом платіжки населенню були перераховані заднім числом, з вимогою погасити "борг".

Надрукувати
мітки:
коментарів