Поділитись:

Рік із "безвізом": що змінилося на Волині

Середа, 06 червня 2018, 16:36

11 червня виповнюється рік, як українцям дозволено подорожувати країнами Шенгену без попереднього оформлення віз. І хоча паспортний контроль і пропуск громадян через державний кордон України – то функція прикордонників, у роботі митниці теж сталися суттєві зміни.

Про це інформує прес-служба Волинської митниці ДФС.

Зокрема в зоні діяльності Волинської митниці ДФС протягом цього "безвізового" року фіксують суттєвий ріст зовнішньо-торгівельної активності у вагових та вартісних параметрах. Вага товарів, які вивозились з України через пункти пропуску Волині, зросла на 39 %, а які ввозились – на 51 %. Вартість експорту виросла на 25 %, імпорту – на 29 %.

Постійно зростає інтенсивність руху транспортних засобів через автомобільні пункти пропуску, особливо вантажних перевезень. Нині за добу через волинські митні пости перетинає кордон близько 5 тисяч легкових та 900 вантажних автомобілів, 147 автобусів. У них переміщуються через межі митної території України близько 18 тисяч громадян. Збільшення обсягів перевезень через низьку інфраструктурну спроможність пунктів пропуску час від часу провокує черги.

"Проте не меншою проблемою для митниці як органу доходів і зборів стало у "році без віз" належне оподаткування товарів, які громадяни можуть ввозити для особистих чи сімейних потреб, – коментує "тему дня" начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький.

Прагнення окремих підприємливих мешканців прикордоння використати цю норму для подрібнення комерційних партій товару було законодавчо обмежене вимогою перебувати за кордоном не менше 24 годин і не частіше одного разу на 3 доби. Відтак, митники почали контролювати частоту і тривалість перетину кордону громадянами. Це спочатку робилося в "ручному режимі" і суттєво затримувало оформлення груп пасажирів в автобусах. Згодом потребував ресурсів та новаторських рішень процес он-лайн обміну інформаційними базами між прикордонниками та митниками. Нині митниця фіксує стрімкий ріст оподаткованого імпорту громадян – кількість відповідних митних декларацій збільшилася в 2,2 рази.

"Відтак, для митниці "рік безвізу" став серйозним випробуванням, що сформував нові виклики. Частина з них уже вирішена, частина – потребує законодавчого регулювання або суттєвих фінансових ресурсів (інфраструктурні проекти міжнародного рівня). Проте очевидним є факт, що у підходах до розв'язання цих проблем
митниця дотримується європейських стандартів. Це означає партнерську гармонізацію митних процедур, використання найсучасніших інформаційних технологій та безумовну повагу до громадянина відповідно до Європейської хартії прав людини", – підсумовує результати року Віктор Кривіцький.

Надрукувати
мітки:
коментарів