Поділитись:

Проїзд для пільговиків: скільки "живих" грошей платитимуть на Волині

Понеділок, 04 червня 2018, 09:50
Проїзд для пільговиків: скільки

14 березня Кабмін затвердив "Порядок надання пільг у грошовій формі з оплати проїзду всіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах".

Відповідно до документа, розмір компенсації повинен щорічно визначатися обладміністраціями, а в столиці – Київською держадміністрацією, – пише "Сегодня".

У документі також міститься вимога до обласних і Київської держадміністрації "забезпечити в двомісячний термін з дня набрання чинності цією постановою затвердження розміру щомісячної готівкової виплати 2018 року". Постанова була опублікована і набула чинності з 24 березня, а значить, до початку літа місцева влада мала визначитися з розміром компенсації.

У Волинській області мінімальна сума виплат в регіоні становитиме 69 грн, згідно з проектом розпорядження. Однак в обладміністрації також чітко розписали суми виплат з надбавками. Причому людям з інвалідністю подвоїли не мінімальну суму, а "мінімалку" з 20%-вою надбавкою за користування міжміськими маршрутами. Звичайні пільговики, які мають право на компенсацію проїзду в міжміському транспорті, отримуватимуть 83 грн нав місяць (мінімальна сума + 20%), люди з інвалідністю I групи і діти з інвалідністю – 166 грн, а якщо вони навчаються або проходять реабілітацію – 332 грн. Люди з інвалідністю II групи, які навчаються або проходять реабілітацію, – також отримають 166 грн.

Необов'язкова вимога

Кабмін передав місцевим органам влади не тільки питання про розмір компенсації, а й право визначатися: монетизувати пільги на проїзд чи залишити все, як є, тобто і далі продовжувати розраховуватися за пільговиків з транспортниками з місцевого бюджету в безготівковій формі. Причому якщо розмір компенсації повинна встановлювати обладміністрація (або Київська міськадміністрація), то вирішуватиме питання про введення монетизації кожне місто окремо.

"У разі неприйняття органом місцевого самоврядування рішення про надання пільг у грошовій формі... відповідні пільги продовжують надаватися в безготівковій формі", – йдеться в постанові.

Тобто переходити на видачу готівки – не обов'язково. Принаймні офіційні документи не вимагають, щоб місцева влада робили це негайно і в обов'язковому порядку.

Якщо місцева влада прийме рішення про монетизацію пільг, вона повинна протягом місяця після цього проінформувати Міністерство соціальної політики, а міністерство зобов'язане опублікувати список регіонів, де пільги на проїзд монетизовані, на своєму офіційному сайті.

Станом на 1 червня такого списку на сайті Мінсоцполітики немає.

"На сьогодні навіть теоретично не може бути цього списку, оскільки тільки закінчився термін затвердження облдержадміністраціями мінімального розміру компенсації. А без розуміння мінімального розміру виплат не можна порахувати і затвердити загальну суму", – пояснив "Сегодня" директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Надрукувати
мітки:
коментарів