Поділитись:

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Четвер, 24 березня 2016, 13:14
Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Навесні 2015 року впритул до будинку на проспекті Волі, 44, було встановлено паркан та розпочато підготовчі будівельні роботи на прилеглій земельній ділянці. Також на паркані були розміщенні рекламні вивіски та поставлено невеличкий "вагончик" для продажу квартир.

На рекламних вивісках була гарна картинка будівлі та інформація про початок будівництва житлового комплексу "Комфорт Хілл", – інформують Відомості.інфо.

Згодом, під тиском громадськості, будівництво зупинили, рекламу демонтували, вагончик прибрали, однак ця пауза тривала недовго, і зараз ми бачимо, як невідомий забудовник із новими силами на цьому місці відновив будівельні роботи. Уже будують не "Комфорт Хілл", а житловий комплекс під назвою "Luceoria".

Закон і забудовник

Будівництво житлового будинку загалом є доброю справою та показує, що місто живе, розвивається. З іншого боку — воно повинне проходити за всіма нормами, у дотримані чинного законодавства. Контроль за будівництвом здійснюється не тільки для того, щоб не порушували права сусідів, а, у першу чергу, для того, щоб будівництво здійснювалося згідно зі встановленими будівельними нормами та правилами, дотримання яких забезпечить якість і надійність будівництва, а відповідно – безпеку майбутніх жителів будинку та їхніх сусідів.

У положенні Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" чітко встановлено, що будівництво об'єктів четвертої та п'ятої категорій складності, під яке підпадає "славнозвісне" будівництво багатоквартирного житлового будинку, здійснюється лише після видачі органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт.

Видання здійснило перевірку в реєстрі дозвільних документів, який знаходиться на офіційному сайті державної архітектурно-будівельної інспекції України, за адресою будівництва, а саме м. Луцьк, просп. Волі, 44а. На цей момент у ньому зареєстровано лише один документ, датований листопадом 2015 року, а саме — декларація про початок підготовчих робіт на нове будівництво багатоквартирного житлового будинку. З інформації в реєстрі видно, що замовником будівництва є ТОВ "Буд-Трейд", технагляд здійснює Трубніков Володимир Валентинович, а проектувальник і підрядник – ПАТ "Волиньгаз". Зрозуміло, що мова в документі йде про перенесення газових магістралей та влаштування нового газорозподільного пункту. Ці роботи дійсно проводилися та були виконані. Декларація про початок підготовчих робіт із перенесення газових мереж жодним чином не дає права на будівництво багатоповерхового житлового будинку, а інших дозвільних документів за цією адресою в реєстрі немає. Тому "Відомості" зробили висновок, що роботи проводяться без дотримання передбаченої законодавством дозвільної процедури.

Будівництво без дозволів

Як пише видання, без будь-яких дозвільних документів на ділянці був зрізаний наявний там пагорб. За допомогою екскаватора, бульдозера та самоскидів вивезено в невідомому напрямку десятки тонн землі. Від цього в мешканців прилеглих будинків тремтіли стіни та вікна. Візуально видно, що зрізання будівельниками пагорба відбулося на глибину, котра перевищує глибину фундаменту будинку, який стоїть поряд, і може призвести до появи тріщин у стінах будинку. Також не виключена руйнація та сповзання будинку в будівельний котлован.

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Жителі будинку № 44, що знаходиться поряд із недозволеним будівництвом, неодноразово зверталися до міської влади, контролювальних органів та журналістів із проханням зупинити будівництво. У листопаді 2015 року будівельні роботи були припинені. Але зупинка тривала недовго. На початку грудня 2015 року будівельні роботи відновилися з новою силою. По місту знову з'явилися рекламні повідомлення про початок будівництва житлового комплексу "Luceoria".

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Зараз на будівельний майданчик звезена різна важка будівельна техніка, зокрема екскаватори та крани. Паркан, який відділяв будівництво від сусіднього будинку, був перенесений ще на декілька метрів ближче до прилеглого будинку. Прохід до під'їзду звузився так, що дві людини ледве можуть розминутися. Також дуже близько до будинку почали встановлювати баштовий кран та заливати фундамент висотного 12 поверхового багатоквартирного житлового будинку. Від роботи важкої будівельної техніки відчувається вібрація в сусідніх будинках.

Слід зауважити, що по сусідству з ділянкою також розміщена заправка "БРСМ", щодо якої та вказаного будівництва влітку минулого року відбулося засідання постійної комісії, на якому, в тому числі, розглядалось і питання цього будівництва і заправки "БРСМ". У ході засідання з'ясувалося, що на території заправки розміщена врита в землю газова ємність без відповідної дозвільної документації. Тобто, будівництво будинку проводиться в небезпечній зоні. Присутній на нараді представник фірми забудовника "Буд-Трейд", запевнила, що проблеми із заправкою будуть вирішені.

Хто ж все-таки будує

"Відомості" віднайшли інформацію в публічній кадастровій карті, згідно з якою будівельні роботи проводяться на земельних ділянках під кадастровим номером 0710100000:11:044:0056 та 0710100000:11:044:0048, загальною площею 0,1 і 0,2012 га. Також вказане цільове призначення — для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими офісно-торговельними приміщеннями.

Ким проводяться роботи, хто замовник та підрядник цих робіт — до кінця не зрозуміло. Згідно із Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" інформація про документ, що дає право на виконання будівельних робіт, а також відомості про категорію складності об'єкта будівництва, замовника та підрядників розміщуються на відповідному стенді, який встановлюється на будівельному майданчику в доступному для огляду місці. Всупереч закону на майданчику немає жодної інформації щодо цього будівництва.

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Під час виконання будівельних робіт невідомим забудовником була здійснена руйнація прибудинкової території, зняття бруківки, встановлено колію для крана. Жителі будинку по проспекту Волі, 44 звернулись зі скаргами у Луцьку міську раду та в управління державної архітектурно-будівельної інспекції, а натомість отримали відповідь від кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Кварталбуд-2". У цьому листі голова кооперативу Єрьоменко О. О. зобов'язується відновити благоустрій прибудинкової території.

Незаконне будівництво багатоповерхівки на Волі в Луцьку триває

Який відношення має цей кооператив до будівництва та прибудинкових територій – не зрозуміло.

У реєстрі юридичних осіб вказана інформація, що кооператив зареєстрований у місті Хмельницькому по вул. Володимирській, 109. Керівником і одним із співзасновників кооперативу є Єрьоменко Олександр Олександрович. Співзасновниками — Попов Анатолій Анатолійович і Трофімченко Юлія Іванівна. "Відомості" пошукали в реєстрах інформацію про цих засновників і в результаті побачили, що Єрьоменко Олександр Олександрович ще є директором декількох десятків суб'єктів господарювання — кооперативів, приватних підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю. Виникає запитання — як людина може встигати виконувати свої обов'язки, будучи керівником більше 20 підприємств? Це, мабуть, має бути або дуже успішна і геніальна людина, або звичайна підставна особа.

Будівництво та кримінальні справи

До того ж, за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою було відкрито кримінальну справу за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 42015030010000058 від 22 травня 2015 року.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на земельних ділянках, які знаходяться на просп. Волі, 44а, 46 у м. Луцьку і власником яких є ТОВ "Буд-Трейд", розпочато будівництво житлового комплексу "Комфорт Хілл" без відповідних дозволів компетентних органів державної влади, внаслідок чого порушено правила безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою на підприємстві. Це підтверджується Ухвалою Луцького міськрайонного суду від 23.09.15 р. у справі № 161/15012/15-к. Також судом у цій справі було встановлено, що, відповідно до інформації, наданої Державною архітектурно-будівельною інспекцією від 8 травня 2015 року, декларація про початок виконання будівництва ЖК "Комфорт Хілл" у реєстрі відсутня. Міською радою не надавалися дозвільні документи щодо будівництва житлового комплексу.

Тиша у відповідь

Жителі сусіднього будинку звернулися із заявами до міського голови, управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Луцьку та Державної архітектурно-будівельної інспекції України в Києві. На цей момент жильці отримали лише дуже цікаву відповідь від Державної архітектурно-будівельної інспекції України (м. Київ). Ця організація своїм листом № 40-212-/90-9/1032 від 15.02.2016 р. переправила скаргу на розгляд до управління державної архітектурно-будівельної інспекції у м. Луцьку, а та повідомила, що не може отримати доступ до об'єкта будівництва.

Сусіди у відчаї

Видання звернулося до громадян, котрі проживають у сусідньому будинку.

"Наш невеликий будинок на три поверхи був побудований у 30-х роках, – розповідає Катерина Сухомлин. – Будинок пережив бомбардування під час другої світової війни та стоїть до сьогодні. Однак наше нормальне безпечне життя та володіння своєю нерухомістю виявилося під загрозою. Ми кожного дня прокидаємося від гулу на будівельному майданчику. У наших квартирах все вібрує. Також немає нормального проходу до під'їзду. Але найголовніше – коли цей будинок зведуть, він повністю закриє попадання сонячних променів".

Замість висновку

Варто нагадати нашим чиновникам, що відповідно до Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" встановлена відповідальність суб'єктів містобудування – замовників, підрядників будівництва за порушення встановленого державою дозвільного порядку. Відповідно до цього за виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їхнє виконання на об'єктах четвертої та п'ятої категорії складності можливий штраф до 1 240 200 гривень. Стягнутий штраф міг би на досить пристойну суму поповнити бюджет міста, зупинити незаконне будівництво та навчити забудовника дотримуватися процедур і норм при будівництві житла. Однак питання законності чомусь не цікавить відповідних чиновників.

Надрукувати
мітки:
коментарів