Поділитись:

Розслідування: чим і чому смердить у Луцьку (відео)

Четвер, 31 травня 2018, 16:30
Розслідування: чим і чому смердить у Луцьку (відео)

Третє літо поспіль Луцьк накриває хвилями смороду. Звідки неприємний запах? Чому посадовці "шукають" його так довго? І чи є шанс повернути лучанам свіже повітря?

У цьому розбиралися журналісти "12 каналу".

Влітку 2016 роки лучани масово скаржилися на сморід у місті. Нарікання надходили, як і зараз: із центу міста, ДПЗ, Вересневого, із 40-го і 33-го мікрорайонів. Сморід з'являвся несподівано, зазвичай ввечері або зранку, тривав півгодини-годину і зникав.

Як розповів екс-заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця, орієнтуючись "на запах", він дійшов до найстарішої в Луцьку каналізаційно-насосну станцію на вулиці Набережній. Загалом таких КНС у місті налічується 20. Насоси, які тут працюють, перекачують зливи із помешкань лучан на очисні споруди в Липлянах.

У Луцьку є кілька сучасних автоматизованих КНС, проте більшість у дуже поганому стані. Тверде сміття із нечистот працівники виймають ледь не голими руками, при цьому в приміщенні стоїть невимовний сморід.

Зі слів головного еколога Волині Олександра Ткачука, під час профілактичних робіт, раз чи двічі на день, проводять регламентні роботи, під час яких відкривають люки, чистять все, тоді й з'являється сильний запах.

"Упродовж години вони чистять, і там запахи накопичуються, бо це ж процес бродіння. І таких в нас станцій перекачування, що скидають регламентні роботи, по Луцьку десь порядка десяти в різних районах. На 40-му є, на Вишкові є, в районі Стрілецької", – зазначив він.

Три згадані станції, які під час так званих регламентних робіт і викидають в повітря неприємні запахи. розташовані саме в зоні, звідки часто надходять скарги на несвіже повітря.

Зі старих КНС стоки рухаються до Липлян, де розташовані не менш зношені очисні споруди. Очистка нечистот має кілька етапів, проходження яких займає близько доби. Стоки потрапляють сюди двома великими колекторами. За добу це щонайменше 50 тисяч тонн зливів (це 150 міських басейнів!).

Далі – дивіться у сюжеті.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів