Поділитись:

Українці стали розробниками ядерної установки світового значення

Середа, 23 березня 2016, 22:08
Українці стали розробниками ядерної установки світового значення

Ядерну становку розробили харківські спеціалісти спільно із колегами з США, Китаю, Великобританії, Швейцарії, Німеччини та Франції.

Унікальну ядерну установку створили в Національному науковому центрі "Харківський фізико-технічний інститут". У рамках робочого візиту Порошенко ознайомився із роботою готової розробки та проектом нової ядерної підкритичної установки "Джерело нейтронів", – повідомляє прес-служба Президента.

"Це перша ядерна установка світового значення, розроблена українськими фахівцями за роки незалежності", – наголосив Порошенко

Глава держави вказав на те, що Україна зробила значний крок уперед щодо використання новітніх технологій у цій галузі. "Джерело нейтронів" дозволить проводити сучасні дослідження у різних галузях науки та техніки, а також розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини, промисловості, вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації АЕС.

Технології, котрі застосовано в проекті харків'ян, роблять неможливими будь-яку аварійну ситуацію. Це допоможе підвищити заходи безпеки в атомній енергетиці, вдосконалити технології зберігання ядерних відходів. Також українці зробили значний поступ у вивченні можливості застосування ізотопів у медицині.

Планується налагодити їхнє виробництво в Україні.

Надрукувати
мітки:
коментарів