Поділитись:

Чому влада "забанила" McDonald's в Луцьку (відео)

Субота, 26 травня 2018, 18:00

Відмовившись від відкриття McDonald's, міська влада не дала зайти всесвітньо відомому бренду в Луцьк і втратила серйозного та перспективного інвестора.

Про це говорили в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live" на телеканалі "Нова Волинь".

Нагадаємо: потенційні інвестори планували придбати земельну ділянку на перетині вулиць Стрілецької та проспекту Грушевського та відкрити McDonald's. Проте у березні під час сесії Луцької міської ради депутатська більшість несподівано скасувала рішення про виставлення на торги цієї ділянки, оскільки там вирішили облаштувати Сквер авіаторів.

Зі слів депутатки Луцької міської ради Юлії Вусенко, це питання було винесене спонтанно. Його ніхто не обговорював, не було ніяких експертних оцінок, скільки насправді може втратити Луцьк.

На думку депутатки,таке рішення мало суто політичний характер.

"Всі розуміли, що за відповідним інвестором стояла людина, яка напрацьовувала цю стратегію. Але політичні вподобання тієї чи іншої людини сприяли тому, що партія опонентів вирішила таким чином закінчити взагалі цю розмову", – зазначила вона.

Також Юлія Вусенко зауважила, що важко тепер оцінити, скільки втратив Луцьк на місцевому рівні, проте якщо дивитися глобально, то збитки серйозні, адже будь-який інвестор, який заходить в місто, запитує, скільки світових брендів на сьогодні там працює. І для нього це є індикатором, дуже важливим показником.

"Але час покаже, що, якщо McDonald's не зайде в наше місто, втрати можуть бути набагато більшими, тому що люди, які прийматимуть в подальшому рішення про те, заводити чи не заводити свій бізнес сюди, абсолютно правильно будуть орієнтуватися... Чому орієнтуються на McDonald's? Тому що McDonald's заходить туди, де доступні умови для створення бізнесу. McDonald's заходить туди, де можна абсолютно нормально працювати – чисто, прозоро і так далі", – сказала вона.

Депутатка додала, що через перешкоджання влади місто втратило робочі місця, чисті заробітні плати, частину своєї репутації.

Начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак не розуміє,чому Сквер авіаторів має бути саме в місці, яке обрали для будівництва McDonald's.

"Це місце було обране не просто так, а за певними технологіями, оскільки McDonald's, як заходить, у нього є певні критерії. за якими він вибирає. Тому для мене не зрозуміло, до чого тут політика? В яку партію входить McDonald's? Членом якої партії він є? Я не можу зрозуміти логіки Луцької міської ради, депутатів, які голосували за таке рішення, тому що насправді я би волів (це логічно), аби в Луцьк зайшов не тільки McDonald's – хай заходить Велмарт, ZARA, Tesco, заради Бога! Всі рітейлові компанії, які можуть тільки заходити, хай заходять, розвивають цю територію", – зазначив він.

Також чиновник додав, що боротьба на політичному підґрунті – це недобре.

"З одного боку ми розуміємо, що вступили в виборчу компанію, з іншого боку ми розуміємо, що Луцьк вчергове втрачає", – зауважив він.

Підсумовуючи сказане, Юлія Вусенко зазначила, що їй соромно через те, що виборча компанія позначається на інвестиційному кліматі Луцька.

"Такого бути не повинно. Тому що насправді всі ті люди, які сидять зі мною поруч як мої колеги, коли приходили, заявляли абсолютно ідентичні гасла – вони говорили про те, що будуть дбати про лучан. А дбати про лучан – це означає робити нові робочі місця, прозоро і абсолютно однаково ставитися до всіх представників бізнесу, боротися за інвестиції, їздити і бути представниками на бізнес-форумах і говорити про те, що ми запрошуємо в місто. І, не залежно від політичного, забарвлення ми повинні приводити інвестора в міську раду і казати: "Ось він, візьміть його. Дайте йому всі умови для того, щоб наше місто розвивалося", – сказала вона.

Надрукувати
мітки:
коментарів