Поділитись:

У Луцьку стартує проект для митців-початківців

Четвер, 24 травня 2018, 14:54

У Луцьку команда культурних менеджерів працюватиме з авторами-початківцями.

У межах проекту "Ліхтар" митців-початківців вчитимуть, як знайти свого читача/слухача, видати першу збірку (успішно!), розумітися на процесах, які відбуваться в сучасному літературному житті України, – інформує ГО "Мистецьке об′єднання "стендаЛь".

"Ліхтар" збирає на літературні читання шанувальників молодої української поезії ось уже другий рік поспіль, однак зараз організатори пропонують новий формат і мету. Планується розробити комплекс заходів, які допоможуть "молодим" поетам та прозаїкам знайти своє місце на літературній мапі.

Реалізують проект ГО "Мистецьке об'єднання "Стендаль" за підтримки управління освіти, науки та молоді Волинської ОДА.

"На сьогодні в області відсутній центр/платформа чи команда культурних менеджерів, своєрідних наставників для тих, хто хоче спробувати свої сили в літературі. "Ліхтар" покликаний стати тим рушієм, який допоможе початківцям знаходити майданчики для виступів, створити власний бренд (образ), працювати з видавцями, сформувати свою читацьку аудиторію", – розповів куратор проекту поет з Луцька Рту.

Проект "Ліхтар" містить кілька складових:

  • літературно-музичні вечори – читання, під час яких автори мають можливість представити свої тексти та отримати відгук, поради, підтримку від слухачів, своїх колег-початківців, культурних менеджерів. Особливістю цих читань є участь цікавих поетів/прозаїків з інших областей України, що забезпечить ознайомлення з літературними тенденціями, які притаманні різним регіонам країни, особистісному знайомству, започаткуванню подальшої співпраці. Відтепер кожен літературний вечір, організований "Ліхтарем", передбачає діалог між митцями Волині й інших регіонів, таких як Галичина, Київщина, Одещина тощо;
  • практично-освітні заходи. "ЛіхтОсвіта" зорієнтовані на вдосконалення своєї творчості, декламаторського мистецтва, навичок роботи в культурному менеджменті.Під час цих лекцій/майстер-класів відомі поети та видавці розповідатимуть, як сьогодні працювати у літературній сфері, як видати свої тексти і просувати їх;
  • відродження поетичного слем-руху України. Вже цієї осені молоді літератори з усієї країни приїдуть до Луцька та змагатимуться "в якості текстів та в артистичності декламації".

Волинські автори, які найкраще представлять свої тексти на цих подіях, матимуть змогу виступити на одній сцені з уже визнаними українськими (і не лише!) літераторами. Це відбудеться під час завершального заходу цьогорічного "Ліхтаря" в рамках Міжнародного культурного фестивалю "Фронтера" (17-18 листопада, Луцьк). Проте не варто думати, що молодим поетам з інших регіонів України не вдасться потрапити на дійство.

Уже наприкінці травня розпочнеться відбір заявок на конкурс "Ліхтар року". Автори-початківці з усієї країни, чию творчість і декламацію компетентне журі визнає найкращими, також зможуть розділити сцену із популярними українськими письменниками.

Перший захід проекту – музично-літературний вечір "Галицько-Волинське дербі" – відбудеться вже 26 травня, о 19:00, у антикафе "Innerspace" (вул. Паркова, 5). У події візьмуть участь Роман Коржик та Орина Потапенко (Львів), Саша Алексєєв (Тернопіль), Весна, Деметріус Муракамі, Рту (Луцьк). Щоб долучитися як учасник читань, варто заповнити анкету до 25.05.2018. Вхід вільний.

Стежити за новинами проекту можна на сторінці у ФБ.

Надрукувати
мітки:
коментарів