Поділитись:

Українців запросили до робіт на місці зруйнованого пам'ятника УПА в Польщі

Понеділок, 21 травня 2018, 08:21

Українці отримали від польського Інституту національної пам'яті запрошення до участі в дослідницьких працях на цвинтарі в Грушовичах.

Про це повідомив український віце-прем'єр Павло Розенко. Торік в Грушових було демонтовано пам'ятник УПА, – інформує Польське радіо.

Це дослідження польського ІНП, що відбудеться 24-25 травня, покликане з'ясувати, чи на місці знесеного пам'ятника поховано вояків Української повстанської армії.

Декілька днів тому відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам'яті Святослав Шеремета розкритикував план проведення цього дослідження через відсутність запрошення української сторони взяти в ньому участь. Однак таке запрошення вже надійшло, – повідомив польським ЗМІ у Києві віце-прем'єр України Павло Розенко. Він зазначив, що українці отримали відповідне запрошення від польського ІНП і вже на нього відповіли, надсилаючи перелік осіб, щодо яких хотіли б, аби ті взяли участь у дослідженні.

Після знесення 2017 року пам'ятника в Грушовичах український ІНП заборонив проведення ексгумації та встановлення пам'ятників польських жертв на території України. Ці питання є предметом переговорів міжнародної комісії під керівництвом польського віце-прем'єра Пйотра Ґлінського та українського віце-прем'єра Павла Розенка. Остання зустріч комісії відбулася в лютому.

Нагадаємо: 26 квітня на кладовищі села Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства групою невідомих осіб було знищено братську могилу вояків УПА і вчинено наругу над Державним Гербом України – тризубом. Згодом Український інститут національної пам'яті зробив заяву щодо нищення могили воїнам УПА в Польщі. Могилу вояків УПА обіцяли відновити після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців. У червні 2017 року металевий хрест таки відновили.

Надрукувати
мітки:
коментарів