Коли насправді треба робити МРТ: поради лікаря

Середа, 16 травня 2018, 08:40

В Україні є поширена практика робити МРТ (магнітно-резонансна томографія), коли пацієнт відчуває дискомфорт у спині.

Це важлива процедура, проте часто вона не є виправданою. Якщо ви знатимете більше про те, навіщо вона потрібна, в яких випадках МРТ робити обов'язково, а коли краще уникнути, ви зможете зберегти більше часу, коштів, а подекуди й здоров'я. Про це розповів лікар-нейрохірург Вадим Ілляшенко, – інформує прес-служба Міністерства охорони здоров′я.

Коли призначають МРТ

МРТ призначається безпосередньо, якщо у пацієнта є ознаки серйозної патології хребта або виражений неврологічний дефіцит, що становить близько 1-2 % від усіх випадків болю в спині. Для цього лікар насамперед має розуміти клінічну картину пацієнта, історію розвитку хвороби, а також визначити так звані "червоні прапорці" – симптоми наявності серйозної проблеми хребта.

Прикладом таких симптомів є порушення чутливості кінцівок, слабкість в м'язах, порушення функції органів тазу, поява болю вночі, підвищення температури та невмотивована втрата ваги, онкологічні хвороби в анамнезі та ін.

В інших випадках 98-99 % людей, що звертаються до лікаря з проблемою болю у спині, МРТ не призначається. За міжнародними протоколами лікування починається з простих рекомендацій – це збереження фізичної активності, за необхідності нестероїдні протизапальні препарати, спеціальні вправи, які можна комбінувати з масажем чи мануальною терапією.

Через певний проміжок часу (2-4 тижні) обов'язково призначається повторний огляд. Направлення на МРТ пацієнт отримує вже тоді, коли при повторному огляді лікар виявив "червоні прапорці", або больовий синдром не стихає протягом 4-6 тижнів. При цьому лікар повинен пояснити пацієнту, чого він очікує від МРТ дослідження і як його результати вплинуть на тактику лікування.

Дуже важливо, що скеровувати на такі обстеження має винятково спеціаліст. Жодним чином це не може бути приватна ініціатива пацієнта.

Про що свідчать дегенеративні зміни в хребті

Якщо ви вже зробили МРТ, у вас не було болю у спині, але ви раптово дізналися про дегенеративні зміни в хребті (зміни в хребцевих дисках, розрив фіброзного кільця, протрузію чи спонділоартроз), панікувати не варто. Це цілком природний процес, який характерний для людей так само, як посивіння волосся чи поява зморшок. У більшості випадків вони не викликають болю в спині та є нормальним явищем.

За даними досліджень, дегенеративні зміни в поперековому відділі хребта виникають у людей навіть без болю в спині, ба більше, їх починають виявляти навіть вже в 20-річному віці. Аналогічні дані були отримані під час дослідження шийного відділу хребта. Протрузії шийних міжхребцевих дисків були виявлені у більш ніж 85 % учасників дослідження, при тому, що вони знову-таки не мали неврологічних симптомів і болю. З віком частота виявлення дегенеративних змін тільки збільшується.

Для того, щоби почати їх лікувати, окрім просто наявності, скажімо, протрузії, також мають бути виявлені клінічні прояви, в яких, окрім скарг пацієнта, також наявні неврологічні та ортопедичні симптоми певних хвороб.

Необґрунтовано розширені показання до МРТ хребта і неправильне трактування отриманих результатів можуть призвести до того, що почнеться лікування "результатів МРТ", а не справжньої проблеми. Як наслідок – призначення непотрібних, часом дорогих препаратів та процедур, інколи навіть хірургічного втручання.