Поділитись:

У Луцьку провели акцію на підтримку відкритих виборчих списків (фото)

Вівторок, 15 травня 2018, 11:35
У Луцьку провели акцію на підтримку відкритих виборчих списків (фото)

У Луцьку громадськість зібралась на акцію, аби обговорити необхідність прийняття ухвалення нового виборчого законодавства.

Організатори акції – Громадський рух "Чесно" організували захід 15 травня на Театральному майдані.

Представних ГР "Чесно" Марія Доманська зазначила, що відкритість партійних списків дозволить українцям вказувати в переліку кандидатів конкретну особу, якій вони готові доручити представляти свої інтереси. До того ж вплив виборця на проходження кандидата запустить внутрішньопартійну конкуренцію.

Представник ГР «Чесно» Марія ДоманськаПредставник ГР «Чесно» Марія Доманська

Депутат Луцькради та голова фракції "Свобода" Микола Федік сказав, що однією з основних думок Революції Гідності була реформа виборчої системи в державі.

Депутат Луцькради Микола ФедікДепутат Луцькради Микола Федік

Він зазначив, що саме такі зібрання спонукатимуть владу ухвалювати нові виборчі закони з приводу відкритих виборчих списків.

Голова обласної організації партії "Громадянська позиції" Сергій Чуріков наголосив, що їхня партія активно бере участь в акціях на підтримку виборчої реформи.

Голова обласної організації партії «Громадянська позиції» Сергій Чуріков Голова обласної організації партії «Громадянська позиції» Сергій Чуріков

Марія Доманська додала, що, за інформацією аналітичного видання "Слово і діло", значна частина обіцянок депутатів-мажоритарників не стосується роботи в парламенті. Також депутати-мажоритарники найчастіше кнопкодавлять і пропускають засідання Верховної Ради.У Луцьку провели акцію на підтримку відкритих виборчих списків (фото)

Політолог Михайло Наход зауважив, що немає жодної досконалої виборчої системи. Однак 90 % європейських країн обрали пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

"Передусім ми маємо звертатись до депутатів, щоб вони за рік до завершення каденції виконали зобов'язання і змінили виборчу систему. А виборцям потрібно пояснювати, що таке відкриті списки, бо тут є багато маніпуляцій. Так, одна з лідерів політичної партії розповідала, що якщо списки опубліковані в пресі, то вони є відкритими", – розповів Михайло Наход.

Політолог Антон Бугайчук додав, що з чинною виборчою системою у країни немає майбутнього. Бо політика перетворюється на змагання тих, хто активніше займається гречкою чи гучніше обурюється з трибуни.

Політолог Антон БугайчукПолітолог Антон Бугайчук

Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук зазначив, що йому дивно те, як влада може жити "за законами Януковича" протягом цих чотирьох років, коли президент-утікач покинув цю країну.

Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук

"Політична проституція – це те, на основі чого тримається чинна виборча система. Зараз у всіх містах країни відбуваються ці події і депутати в першому читанні проголосували виборчий кодекс. Але якщо ви будете вимагати від них, щоб вони не жили за цим законом, навіть їм буде важко йти на наступні вибори "за законами Януковича", – сказав Олег Рибачук.

Представник політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвіллі" Сергій Адамчук сказав, що уже майже рік стоїть питання перед парламентом про відкриті списки і новий виборчий кодекс. Але є люди, які готові виходити на подібні акції і йти в цьому питанні до кінця.

Представник політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвіллі» Сергій АдамчукПредставник політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвіллі» Сергій Адамчук

До слова, на акції зібрали підписи до звернень в Волинську ОДА та Луцькраду, щоб вони підготували відповідні звернення до парламенту з вимогою ухвалити новий виборчий кодекс.У Луцьку провели акцію на підтримку відкритих виборчих списків (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів