Поділитись:

Чи вбиває материнство творчість?

Неділя, 13 травня 2018, 12:00
Чи вбиває материнство творчість?

За всіма "канонами стереотипів" жінка зобов'язана берегти сімейне вогнище, варити чоловіку борщі та виховувати дітей. А що ж робити, коли вона ще й прагне зайнятися своєю справою та творити? Чи обов'язково забувати про свої мрії, коли ти мама і повинна дбати про дітей, чи все ж є шляхи, які дозволяють поєднувати материнство і творчість?

Про це "Конкурент" запитав у відомих волинських майстринь, які розповідали про свою творчість на електронних сторінках нашого видання та продовжують тішити виробами ручної роботи покупців не лише з України, а й з інших країн світу.

Дана Спасовська

(вирощує сукуленти та виготовляє бетонні горщики для квітів):

Чи вбиває материнство творчість?

"Я б навіть сказала, що творчість не можлива без материнства. Тому, що коли в тебе з'являється маленьке чудо, то починаєш розкривати крила. Так було у мене. Більше часу починаєш проводити вдома, з'являється час на роздуми, на пошуки себе як особистості... Не треба кожного дня бігти на роботу, є час і на себе, і на думки про своє подальше життя. Потім починаєш згадувати, що тобі подобалось робити раніше, або що давно хотілося спробувати зробити власними руками. Хтось починає прикрашати дім, хтось в'язати, а хтось навіть танцювати – варіантів є безліч, але щось та й робити потрібно. Не можна з появою дитини просто з головою окунутися в одне материнство, закритися, не бачити світ та загубити свої крила серед брудних пелюшок… Дитина, коли виросте, навпаки буде гордитися, яка в неї чудова мама, скільки всього вона вміє, знає та досягла. Тому, відповідь – звичайно ж материнство не заважає творчості, материнство – її розкриває.

Ольга Кінах

(пече неймовірні торти та інші десерти):

Чи вбиває материнство творчість?

Цікаве питання. Проте, сказати, що материнство заважає мені займатися улюбленою справою не можу, адже навпаки, маючи діток, я надихаюсь ними, щоб творити щось нове. Вони для мене є стимулом. Часто, зробивши на замовлення дитячий тортик , першу оцінку я отримую від свого сина. Траплялося так, що він говорив, що йому щось не подобається, тоді я задумувалась: "А чи сподобається це тому малюку, для якого готую тортик?".

Якщо виникали якісь сумніви, то дещо редагувала, щоб отримати позитивну оцінку від сина. І, як не дивно, він був правий. Тому, материнство – це великий стимул для творчості. Завдяки своїм діткам, я вдосконалююсь.

Діана Павлюк

(виготовляє ніжні весільні прикраси у волосся із дротиків):

Чи вбиває материнство творчість?

Із власного досвіду скажу, що материнство якраз надихає на творчість. З появою дитини жінка відкриває в собі нові світи, а не ділитись відкриттями завжди дуже важко. Діти часто є тим самим джерелом натхнення, якого не вистачало раніше, щоб почати свою справу. Крім того, з появою дитини з'являється загострене відчуття важливості. І ти вже не хочеш його втрачати. А хочеш зробити ще щось і тут, і там, і трошки там, аби скрізь бути корисною. А натхнення + бажання працювати = вибухова суміш. Можливо, зі мною зараз не погодяться, але особисто я вважаю, що дитина не повинна ставати всесвітом для мами. Як і чоловік, творчість, друзі, кар'єра тощо. Ідеально, коли ці елементи поєднуються і разом складають той всесвіт, в якому панує гармонія. Тоді ти щаслива і хочеш творити.

Ольга Хасаншин

(виготовляє неймовірні гончарні вироби та посуд):

Чи вбиває материнство творчість?

Про усіх казати не можу, може і комусь заважає, однак мені – абсолютно ні. Я почала творчо працювати, коли моїй Квіточці було три місяці. Спершу це були години її сну, а потім вона підросла, пішла у садок і часу для творчості стало більше. На канікулах вона зі мною у майстерні і їй дуже подобається те, що я роблю. Завжди мене підтримує: "Мама ти такі гарні тарілочки сьогодні зробила". Для мене моя донечка є найбільшим мотиватором, для неї хочеться досягати більше, знати більше і вміти більше. На мою думку, найголовніше те, що ми можемо навчити дітей – це бути щасливими. Але тільки власним прикладом це вдасться. Тому живу повноцінно і творчо працюю в задоволення.

Софія Кінах

(виготовляє реалістичні квіти із полімерної глини):

Чи вбиває материнство творчість?

Я часто чую від знайомих: "Як ти все встигаєш з двома маленькими дітками?". Я дуже люблю свою сім'ю і свою справу. Дітки з нами поки маленькі, далі у них буде своє життя! А якщо до своєї справи відноситися із любов'ю, то бажання творити не пропаде і через роки!

Тому зараз більшість часу я приділяю діткам і домашнім справам. Творю я кожен день, звичайно небагато, але з великим задоволенням! Звичайно, у мене є плани на майбутнє у сфері полімерної флористики, але все згодом. Я вважаю, що материнство не заважає творчості, а навпаки, дає поштовх розкритися у своїй справі. Тому, що дітки – це наше натхнення!

* * * ДУМКА ПСИХОЛОГА * * *

Антоніна Мітлош

(кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної та соціальної психології і соціології СНУ ім. Лесі Українки):

Чи вбиває материнство творчість?

Хотілося б дещо переформулювати запитання і змінити акценти.

Насправді, усе залежить від того, як жінка почувається у ролі матері і як ставиться до цієї ролі й до себе. Адже для одних мам цей новий етап у житті відкриває гарні можливості для розвитку, у тому числі й творчого, а для інших видається важкою ношею. У зв'язку з цим й виникають подібні запитання.

Пропоную розглянути усе по порядку. З народженням дитини змінюється життя жінки в усіх його сферах. З'являється нова соціальна роль, яку починає виконувати жінка, – роль матері. І, відповідно, нові обов'язки, пов'язані з вихованням та доглядом за дитиною. Звісно, материнство супроводжується переживанням емоцій, причому як позитивних, так і негативних. Відтінок цих емоцій значною мірою залежить і від готовності жінки до виконання цієї ролі. Тобто непідготовленість до виконання ролі матері може призвести до переважання більшою мірою спектру негативних емоцій, що, своєю чергою, позначатиметься на самопочутті матері, її взаєминах з дитиною, ставленні до материнства як до тягаря і повинності. Зрозуміло, що у такому випадку ускладнюється й творча самореалізація жінки. І навпаки, переважання у материнстві позитивних емоцій сприяє більш гармонійним стосункам у сім'ї з дитиною, чоловіком, особистісному розвитку і жінки, і дитини.

Тому казати, що материнство вбиває творчість неправильно. Звичайно, материнство пов'язане з суттєвим навантаженням, проте готовність жінки до виконання цієї ролі, вміння керувати своїми емоціями, ставлення до себе, до світу тощо, – суттєво впливають на якість її життя. Тому у період адаптації жінки до ролі матері важливо, аби вона мала змогу звернутись за допомогою і підтримкою до рідних та друзів, отримувати необхідну інформацію від фахівців, що значно полегшить цей процес.

А щодо творчості, то створення нового проявляється не лише у мистецтві, літературі, науці, а й у побуті. От навіть під час приготування господинею нової страви. Доволі часто можна почути нарікання про відсутність натхнення і музи. Але лежачи на дивані навряд прийде натхнення до діяльності. Адже воно виникає в процесі роботи, як от на етапі задуму чи планування. Тож працюйте над собою, творіть, плануйте і дійте, якщо хочете реалізувати себе й отримати від цього задоволення.

Надрукувати
мітки:
коментарів