Поділитись:

"Роттердамська" ціна на вугілля "забрала" у волинських шахтарів зарплату, – експерт

Понеділок, 07 травня 2018, 14:01

Станом на 7 травня волинським шахтарям не виплатили зарплату за березень.

Недавно на шахтах вже був страйк – шахтарі відмовилися спускатися у лаву до погашення боргів. До шахтарів разом із директором шахти тоді прийшов Андрій Венгрин, який не має ніякої посади на шахті, а в ЗМІ його називають "смотрящим". Він захотів вугілля наперед, а тоді, мовляв, "буде виплачувати зарплату за березень". Хоча взимку Прем′єр-міністр Володимр Гройсман обіцяв забрати "смотрящих" із шахт. Про це у Facebook повідомив експерт з енергетичних питань Андрій Герус.

До слова, сьогодні, 7 травня, волинські гірники знову організували акцію протесту.

Також експерт зазначив, що зарплат шахтарям немає, незважаючи на те, що:

1. В Україні діє найвища ціна вугілля 96,4 дол за тону калорійністю 5200 ккал. Це еквівалент 111.2 дол за тону калорійністю 6000 ккал (середня сірка 2 %)

2. Така ціна на 32 % вища, аніж ціна у Роттердамі, де зараз 82.3 дол за тонну калорійністю 6000 ккал (сірка менше 1 %)

3. У бюджеті на 2018 рік закладено понад 2 млрд грн дотацій на держшахти

4. Уряд, за ініціативою міністра Ігоря Насалика, спільно з НКРЕКП у грудні-січні виділили додатково 1,8+2 млрд грн, які пішли тепловій генерації. Далі, за офіційною версією, гроші мали піти на закупівлю вугілля, тобто дійти до шахт і шахтарів.

5. ДТЕК закуповує вугілля марки Г із США (сірка 3,3 %-3,5 % – вугілля іде на Запорізьку та Ладижинську ТЕС) за завищеними цінами через свою швейцарську прокладку DTEK trading SA, на якій залишають 10-20 дол на тонні. Так виводять кошти від Роттердам+, сумарно біля 1,5 млрд грн за 2017 рік.

6. ДТЕК в Украіні закуповує вугілля на свої ТЕС у своїх шахт не напряму, а через українську прокладку ТОВ "ДТЕК Трейдінг", на якій залишає 400-500 грн на тонні. Таким чином, там осідає біля 8-10 млрд грн у рік. Заодно так мінімізують сплату ренти.

7. ДТЕК інвестує у свої російські шахти в Ростовській області 4 млрд рублів у 2018-2025 рр. Видобування вугілля на російських шахтах ДТЕК у 2017 р. виросло на 40 %.

"Як бачите, гроші течуть у різних напрямках, але у шахтарів і далі борги по зарплаті. "Роттердамська" ціна не те, що не зробила зарплата шахтарів європейськими, але навіть і ту нещасну українську зарплату не можуть виплатити вчасно. Чинні керівники не можуть вирішити елементарного. Говорити про більш складні речі, реформи, енергопакети – це смішно", – написав Герус.

Надрукувати
мітки:
коментарів