Поділитись:

У Держгеокадастрі розповіли, як продаватимуть 1 мільйон гектарів держземель

Понеділок, 21 березня 2016, 10:13

1 мільйон гектарів землі, яка перебуває у державній власності і яку раніше запропонував продати прем'єр-міністр Яценюк, – це сотні наділів по 20-200 га у всіх областях, які будуть продаватися протягом двох років.

Про це заявив глава Держгеокадастру Максим Мартинюк, – повідомляє Укрінформ.

Із його слів, у відомстві бачать близько 2 мільйона гектарів незайнятої і нікому не переданої у користування землі.

"Згідно з даними кадастрового реєстру, у нас є трохи більше 10 млн га державних земель. Як правило, вони або здані в оренду, або перебувають у господарському віданні держпідприємств. Наприклад, понад 1 млн га володіють підприємства та інститути, наприклад садівництва й рослинництва Академії наук. Водночас ми в кадастрі бачимо близько 2 млн га незайнятої та нікому не переданої в користування землі", – заявив Мартинюк.

Він наголосив, що жодного продажу в одні руки не готується.

"Ніякого продажу в одні рук не готується. Жодного окремого масиву землі ні в мільйон гектарів, ні навіть у кілька тисяч попросту немає. Це будуть сотні наділів по 20–50–100, може, 200 га в усіх 25 областях. Процес продажу цих наділів, за нашими прогнозами, триватиме близько двох років. Повторюся, ці ділянки будуть продаватися на сотнях прозорих аукціонів, які пройдуть у всіх областях країни. У результаті ми одержимо нарешті ринкову ціну для різних ґрунтів і регіонів", – зазначив глава Госгеокадастра.

Мартинюк впевнений, що буде великий інтерес інвесторів до торгів, тому що найвищу ціну заплатять ті, хто реально має намір займатися сільським господарством на цих землях, отримавши їх у приватну власність.

"А державі після десятиліть мораторію такий пілотний проект нарешті дозволить запустити ринковий механізм, ввести землю в економічний обіг і наситити частину галузей кредитним ресурсом", – зазначив він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк раніше закликав в рамках проведення аграрної реформи продати 1 мільйон гектарів землі, яка перебуває у державній власності.

Надрукувати
мітки:
коментарів