Поділитись:

Волиняни видобувають бурштин, працюючи на рівненських "панів", – журналіст

П'ятниця, 18 березня 2016, 15:50
Волиняни видобувають бурштин, працюючи на рівненських «панів», – журналіст

"Бурштинова лихоманка" не зменшує ні розмаху, ні масштабів видобутку сонячного каменю.

Аби не допустити масового незаконного видобутку бурштину у волинських, рівненських і житомирських лісах працюють силовики, котрі здійснюють охорону та стараються не допустити масового незаконного видобутку бурштину. Проте місцеві жителі і приїжджі наразі заробляють у Рівненській області. Про це розповів член виконкому Костюхнівської сільради, житель села Вовчецьк, поблизу якого найбільший "бурштиновий клондайк", Анатолій Максимчук , повідомила журналістка Ірина Мусій на Громадському радіо.

"Якщо влада думає, що волиняни не копають, то вони помиляються. Вся Волинь, яка межує з Рівненською областю, зараз на Рівненщині. Я можу назвати села – Колодії, Цміни, Козлиничі, Підгайці, Ведмежка, Вовчецьк, Костюхнівка, можливо Лісове і вся Чорторийська сторона – всі, хто може і хоче їдуть заробляють на Рівненщину. Проте вони там самі не копають, а їдуть мити. Вони, рівненські, стали панами і наймають волинян на роботу".

Волиняни видобувають бурштин, працюючи на рівненських «панів», – журналіст

Анатолій Максимчук називає суми, які заробляють буршиношукачі в сусідній області: від 500 до 700 грн за день. Чоловік каже, що землю в сільраді, де виявлений бурштин, дуже швидко продадуть чи відадуть в оренду, і у місцевих людей ніхто не питає. А також спостерігається, що в селах час від часу їздять недешеві автівки, водії яких, мовляв, приглядаються, що тут і як відбувається.

Не приховують і в поліції, і в облдержадміністрації, що такі факти відомі. Але для них головне наразі – не допустити "бурштинової" республіки на Волині.

Виконувач обов'язків начальника Головного управління Нацполіції Волині Петро Шпига розповів про факти незаконного видобутку:

"Налічується три найбільші ділянки незаконного видобутку бурштину. Це територія Лісовської, Вовчецької і Чорторийської сільських рад. Урочище Сойне (село Серхів), урочище Германове (неподалік села Кам`януха) і урочище Клесів (неподалік села Галузія). Є поодинокі випадки, зафіксовані в самому Камінь-Каширському і Любешівському районах, де встановлені дві ділянки. Якщо брати Любешів, це ближче до кордону з Рівненською областю", – каже Петро Шпига.

За його словами, сьогодні є 26 кримінальних провадження за цими фактами. З них чотири вже в 2016 році. Наразі близько 200 людей із числа правоохоронців, лісової охорони та громадських формувань забезпечують охорону на територіях "бурштинових клондайків".

Волиняни видобувають бурштин, працюючи на рівненських «панів», – журналіст

"За рахунок цих же людей, які там знаходяться цілодобово, проводяться постійні рейди на місця ймовірного видобутку в інші райони. Виїжджають мобільні групи з працівниками Маневицького райвідділу. В цьому році вже було затримано на гарячому осіб з помпами, які намагалися здійснювати незаконний видобуток бурштину. Помпи вилучені, транспортні засоби теж", – пояснює Петро Шпига.

Також нещодавно правоохоронці виявили факти незаконного видобутку в Северинівці Маневицького району і поблизу села Залізниця Любешівського. Туди копачі зазвичай прориваються вночі.

Тим часом у Волинській облдержадміністрації теж мають план дій щодо можливих масових заїздів на клондайк. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик запевнив, що процес із самого початку координує Рада оборони:

"Це питання розглядає Рада оборони. Воно не відноситься до війни, але є настільки важливим, що ми ставимо його на порядок денний і за участю зацікавлених сторін його розглядаємо. І будемо його розглядати завтра, на закритому засіданні Ради оборони, аналізуючи ситуацію в Маневицькому, Любешівському районах".

Вже тривалий час законотворці обіцяють зміни до законодавства, щоб і "бурштиновий ринок" створити в державі, аби можна було легально каміння за кордон перевозити. І посилити відповідальність старателів за свою діяльність. І дати можливість селянам заробляти не в сусідній області, а тут. І в законному полі.

І поки вирішення "бурштинового" питання намагаються перенести з лісів в кабінети, громада села Вовчецьк Маневицького району шукає інвестора, який би допоміг їм створити фірму, щоб видобувати бурштин законно. Селяни просять, аби зацікавлені в цьому люди прибули в село для обговорення співпраці.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
13:36
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024