Поділитись:

Життя в надії на покращення: Майдан. Два роки потому

Субота, 19 березня 2016, 10:00

Про те як побороти кризу в Україні думали та дискутували в студії ток-шоу "Протилежний погляд".

Минуло два роки після подій, які в Україні назвали Революцією гідності. За цей час наша держава пережила окупацію Криму та Сходу, розпочалася війна. До влади прийшли нові обличчя, а разом із ними чергова політична криза. Разом із цим, у країні відбувся нечуваний патріотичний підйом та волонтерський рух. Почався процес декомунізації та децентралізації. Створили Національну поліцію та зміцнили армію. Гості студії: Богдан Пташник, Петро Верзун, Ігор Алексєєв, Ігор Гузь, Олександр Пирожик та Володимир Пащенко намагалися спрогнозувати, що чекає українців у найближчому майбутньому.

Повне розчарування чи надія на покращення?

Народний депутат України Ігор Гузь вважає, що розчаровуватися у Революції Гідності не можна.

"Країна в стані війни. Сьогодні ми маємо дуже складні економічні та політичні проблеми, я сприймаю це як дійсність. Запити від людей значно більші, ніж дає нинішня влада", – сказав обранець громади.

Перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик гордиться українським народом, але зневірений у керівниках держави.

"Наша громада після Майдану показала, що готова відстоювати ідеали Революції. Люди виконали головне завдання: вони повалили цей кланово-олігархічний режим. Але я розчарований у народних обранцях, які там, на столичних пагорбах, наживаються на війні. Вони не провели люстрації, не здійснили деолігархізації", – критикував посадовець.

Голова Камінь-Каширського координаційного центру ветеранів АТО Богдан Пташник порівняв ситуацію в країні з подіями, котрі відбувалися під час Великої французької революції.

"Усе, що ми бачимо зараз – це класична ситуація часів буржуазної революції, один в один: вони вигнали короля, а ми – Януковича. На тому фоні, до влади прийшли дуже цікаві політики. Вони почали ще більше красти. У Франції все виправив Наполеон, чекаємо Наполеона", – заявив Пташник.

Чи покарані винні?

Розслідуванням злочинів на Майдані займається 34 слідчих, загальний обсяг кримінальних проваджень 2 300 томів. За 2 роки провели 9,5 тисяч слідчих дій, допитали майже 6 тисяч свідків та потерпілих. При цьому було винесено 24 обвинувальних актів, 44 особи направлено до суду, 134 особам повідомлено про підозру, з них: 2 суддів, 5 прокурорів, 23 цивільних громадяни, 32 високопосадовці. Суди за дворічний термін прийняли 8 рішень, із них 6 у справі про катування Василя Гаврилюка, який зараз є народним депутатом. У справі штурму та розгону Майдану в ніч із 18 на 19 лютого обвинуватили 5 людей, ще 20 повідомили про підозру. За прийняття диктаторських законів 15 оголосили про підозру. У справі розстрілювання мітингувальників 31 особі повідомили про підозру і лише 5 беркутівців звинуватили.

На думку, Ігоря Гузя, безкарність винних – це найбільший провал влади. Разом із тим нардеп сказав, що більшість підозрюваних змогли втекти до Росії в перші тижні після Майдану, коли ще не було сформовано нового керівництва країни. Також нардеп пропонує шукати нову еліту.

"Як на мене усе зводиться до одного: влада не спрацювала. Проблема в іншому, чи ми готові змінити владу? Чи готуємо кадри, які будуть кращими?Пройшовши троє виборів: маємо президента, маємо парламент, маємо місцеві ради. Ключова проблема у тому, що так звана "Партія Майдану" – це мільйони людей – не створила своєї структури. Давайте шукати нову еліту. Треба пропонувати альтернативу, не з верхів, а з низів", – підсумував народний обранець.

Разом із тим, Богдан Пташник закцентував увагу, що багато беркутівців працює у новій поліці.

"Один із мотиваторів розстрілу майданівців, зараз охоронець в Авакова. Також багато беркутівців займають посади в новій поліції", – обурювався активіст.

Активіст луцького Євромайдану Ігор Алексєєв здивований кількістю "вождів", які з'явилися після Майдану, та не готовий пробачати вбивць.

"Я не готовий прощати тих, хто вбивав на Майдані. Я не вірю, що вони будуть покарані владою, ми повинні зробити це самі", – сказав гість передачі.

Чи стала Європа ближчою?

Люди вийшли на вулиці 21 листопада не для того, щоб повалити режим Януковича. Народ вимагав підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Чи стала Європа ближчою? Обіцяного безвізового режиму ми досі не маємо, життя простих громадян погіршується. Разом із тим, в Україні зменшилася кількість чиновників, зміцніла армія. Було проводено податкову реформу, завдяки якій, за даними "VoxUkraine", навантаження на бізнес знизиться більше ніж на 18%.

Автор фото:VoxUkraine

Один із головних активістів луцького Євромайдану Володимир Пащенко переконаний, що варто приймати рішучіші дії, аби народ почав жити краще.

"Ми підписали Асоціацію з Євросоюзом для того, щоб безперешкодно їздити до Європи, мати достойні зарплати та можливості. У людей, на сьогодні, немає за що жити", – зауважив чоловік.

Солідарний із Пащенком громадський діяч Петро Верзун, який не бачить активний дій для європейської інтеграції.

"Політикам цікавий процес, а людям треба результат. Ми хочемо в Європу, але нічого для цього не робимо", – мовив активіст.

Своєю чергою, Олександр Пирожик хоче бачити у владних кріслах патріотів.

"Теперішні очільники держави діють методами Януковича. Замість боротьби з корупцією – її осідлали. Я вважаю, що вихід один – проводити вибори до тих пір, поки ми не отримаємо чесну владу", – поділився думкою депутат облради.

А от Ігор Гузь закликав усіх критиків і противників влади спробувати самим покерувати.

"Всім основним критикам сучасної влади і ситуації, я пропоную піти у владу. Коли на тобі буде відповідальність за водоканал, ЖКГ і так далі, то ти вже не будеш рвати на собі одяг і кричати "Всіх повісити". Це красиво, я це люблю, ми приходили на Майдан і кричали: "Ганьба!" і всі казали –"Гузь – супер", – відстоював свою позицію політик.

Реформи та економічна криза

Найбільше від повалення режиму Януковича українці чекали реформ та кращого життя. Натомість ми маємо девальвацію гривні, скорочення ВВП на 18 %, зростання тарифів та падіння доходів населення майже вдвічі.

Автор фото:VoxUkraine
Автор фото:VoxUkraine

Не дивлячись на всі біди, луцький бізнесмен Володимир Пащенко вважає, що незабаром українці почнуть жити краще.

"Економіка – вона як маятник: качнулася вниз, потім пішла вгору. Зараз фінансовий стан країни нікудишній, але мусимо зрозуміти, що слабка гривня, низькі зарплати – це сприятливі умови для закордонного бізнесу. Як тільки в Україну прийдуть інвестори, моментально змінять суди, правила гри і влада буде така, як треба. Два-три роки і почнемо з цього болота вигрібати", – переконаний діяч.

Не згідний із думками Пащенка Ігор Алексєєв, він вважає, що необхідно застосувати так зване "лімітоване" насилля.

"Системний бізнес стоїть на порозі, а загинаємося ми вже. В нашій ситуації необхідно застосовувати "лімітоване" насилля, воно необхідне. Має бути ув'язнена велика частина нинішньої еліти. Повинен працювати чіткий механізм правосуддя", – наголосив активіст.

Олександр Пирожик відстоював думку, що керувати країною повинні патріоти.

"До влади мають прийти майданівці, волонтери, ті, що воюють на фронті. Навіщо нам іноземці?", – сказав посадовець.

Підсумовуючи дискусію, Ігор Гузь усіх, хто бачить як вирішити проблеми, закликав ставати владою.

"Все зводиться до одного: люди зробили поганий вибір, ми будемо всі здійснювати насильство і завтра буде краще керівництво. Ця система не працює. Вирішить проблему інше – той хто бачить, як зробити краще – стає владою", – підкреслив представник влади.

***

Українці продовжують жити, чекаючи вдалих реформ, європейських заробітних плат, якісних медичних та адміністративних послуг, тощо. Тим часом корупція не зменшується, при владі ті ж самі люди. Як буде розвиватися наша держава далі? Чи повторить Україна історію часів Великої французької революції? Відповіді на всі питання ми отримаємо тільки з часом.

Надрукувати
мітки:
коментарів