Поділитись:

Луцьку поліцію звинувачують у підвищенні рівня злочинності

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:19
Луцьку поліцію звинувачують у підвищенні рівня злочинності

У громадській раді при облдержадміністрації висунули зауваження патрульній поліції й акцентували увагу на тому, що підвищився рівень злочинності та патрульні здійснюють недостатній громадський контроль.

Проте заступник начальника Управління патрульної поліції у Луцьку Роман Буховець пояснив, що виголошені претензії стосуються не тільки роботи патрульної поліції. Про це йшлося під час засідання комісії Громадської ради при Волинській ОДА з питань національної безпеки, оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції 17 березня, – повідомляють Волинські новини.

У листі комісії до начальника Управління патрульної поліції у місті Луцьку, який зачитав член комісії Антон Цісарук, йдеться про те, що протягом двох місяців поточного року в Луцьку при значному підвищенні рівня злочинності зареєстрували втричі більше злочинів, скоєних в публічних місцях (з 18 до 65). Із них розкрито лише 4, або 6,2 % від усіх скоєних. Такої неефективної роботи нарядів патрульної поліції, на думку авторів листа, ще не було з часів проголошення Незалежності України.

Причиною незадовільного стану, на думку комісії, є перш за все відсутність належної взаємодії і комплексного підходу при використанні наявних сил і засобів між Управлінням патрульної поліції і територіальними підрозділами поліції. Відсутність прямої підпорядкованості Управління патрульної поліції начальнику ГУНП у Волинській області, на думку авторів листа, є невиправданою і шкодить загальній справі забезпечення безпеки громадян. Іншою причиною відсутності позитивного результату із запобігання та розкриття злочинів, скоєних у публічних місцях, є відсутність належного громадського контролю за роботою поліції. Ліквідація громадських рад при ГУНП в областях, мовляв, негативно вплинула на забезпечення реального громадського контролю, а також організацію роботи з вивчення громадської думки, що є основним критерієм оцінки роботи поліції. Закритість у роботі, на думку авторів листа, породжує показуху і відсутність реального результату.

Буховецьвідповів, що інформація про ріст злочинності свідчить про те, що патрульна поліція реагує на всі випадки виникнення правопорушень, фіксує їх, і в подальшому все це реєструється. З початку року патрульними за підозрою у вчиненні кримінальних злочинів було затримано понад 100 осіб. Статистика розкриття злочинів, яку подали члени комісії, і яка справді є вкрай низькою, свідчить про результати роботи та якість проведення слідчих дій. До цього патрульна поліція стосунку не має.

За перші 2 місяці на лінію 102 надійшло всього близько 600 викликів щодо сімейних сварок, з них 539 підтвердилось. Приблизно 20 % конфліктів вирішуються ще до прибуття патрульних, тобто для сторін варто лише усвідомити факт виклику поліції. 53 рази проводили затримання, 6 разів залучалася СОГ. Загалом менше 2 % сімейних сварок закінчується адміністративними провадженнями, оскільки сторони конфлікту відмовляються від написання заяв.

Як стало відомо, 27 березня, коли буде 100 днів роботи патрульної поліції в Луцьку, запланували багато цікавого, в тому числі публічну велику зустріч на Театральному майдані.

Надрукувати
мітки:
коментарів