Поділитись:

Волинські шахтарі – на мітингу під Радою

Четвер, 17 березня 2016, 18:11

Під стінами Верховної Ради України протестують волинські шахтарі.

До акції долучилися й представники Незалежної профспілки гірників, зокрема з Червонограда, – повідомляє БУГ.

Сьогодні, 17 березня, на порядок денний у Верховній Раді винесено на розгляд два законопроекти, які стосуються вугільної галузі: "Про внесення змін до Державного бюджету на 2016 рік" щодо державної підтримки державних вуглевидобувних підприємств" (№3813 від 26 січня 2016 року) та "Про внесення змін до Гірничого закону України щодо уточнення порядку компенсації за оплату комунальних послуг" (№1634 від 25 грудня 2014 роки).

Перший документ передбачає виділення 250 мільйонів гривень на виплату зарплати працівникам державних вугледобувних підприємств, а також 100 мільйонів гривень – на будівництво шахти №10 "Нововолинська". Ці кошти візьмуть з грошей, передбачених на реструктуризацію вугільних підприємств. Другий законопроект передбачає надання знижки на оплату за газ, електрику та опалення у розмірі 50% для тих, хто має право отримання безоплатного побутового палива, – повідомляє інформаційний відділ Конфедерації вільних профспілок України.

Як пояснив голова первинки НПГУ шахти "Межирічанська" ДП "Львіввугілля" Василь Лесняк, гірники бачать, що влада не хоче їх чути. Власне тому вони й прийшли під стіни парламенту протестувати. За словами профлідера, таким чином шахтарі хочуть простимулювати народних депутатів, щоб ті ухвалили рішення в інтересах народу, а не бізнесменів чи олігархів.

"Сьогодні шахтарі, у тому числі й Львівського басейну, вкотре приїхали до Києва на протест, щоб наші "дорогі" депутати звернули увагу на ситуацію у вугільній галузі. Ця сфера потребує державної допомоги. При неналежному фінансуванні шахти припинять свою роботу. Тобто владі їх не треба буде зупиняти, як і створювати робочі місця, перекваліфіковувати та працевлаштовувати гірників. У грудні, коли ми тут протестували, нас не почули: зміни до Держбюджету, які стосувалися фінансування вугільної галузі, не були ухвалені. Зараз ж є шанс, що народні обранці проголосують хоч за ці два законопроекти", – зазначив Лесняк.

Надрукувати
мітки:
коментарів