Українці наростили депозити в банках

Четвер, 12 квітня 2018, 12:34

У березні 2018 року тривав приплив коштів населення у банківську систему – як в національній, так і іноземній валюті.

Про це повідомляється на сайті Нацбанку.

За місяць залишки гривневих вкладів фізичних осіб у платоспроможних банках зросли на 1,0 %. Активному їх залученню сприяло підвищення доходів населення та зростання привабливості гривневих депозитів на тлі зміцнення гривні.

З іншого боку, обсяг корпоративних депозитів у гривні залишився практично на рівні попереднього місяця. Це зумовлено значними податковими платежами, зокрема податку на прибуток підприємств, і перерахуваннями частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за 2017 рік.

Загалом за місяць сукупний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках помірно зріс – на 0,4 % або 1,9 млрд грн до 484,2 млрд грн.

Також практично незмінними залишилися залишки депозитів у іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) у платоспроможних банках. Зростання валютних депозитів населення компенсувався їх зниженням на рахунках юридичних осіб внаслідок спрямування останніми коштів у ОВДП та на перерахування дивідендів за кордон.

Загальний портфель кредитів банків у національній валюті, за підсумками березня, зріс на 0,3 % порівняно з лютим – до 581,8 млрд грн. Банки продовжили нарощувати гривневе кредитування населення (приріст за місяць становив 1,4 %), тоді як портфель кредитів, виданих корпоративному сектору, залишилися на рівні попереднього місяця.

У відповідь підвищення Національним банком облікової ставки на початку березня банки відреагували підвищенням процентних ставок, насамперед для бізнесу.

Процентні ставки за новими гривневими депозитами для корпоративних клієнтів зросли за місяць з 10,2 % до 11,0 % річних. Як наслідок, вартість нових кредитів для бізнесу підвищилася – з 16,0 % до 16,6 % річних.

Водночас динаміка процентних ставок для фізичних осіб мала інше спрямування. З огляду на подальший приплив коштів населення банки утрималися від підвищення ставок за новими гривневими депозитами домогосподарств – вони навіть знизилися з 11,4 % до 10,8 % річних. Завдяки цьому дещо подешевшали і нові кредити для фізичних осіб.