Поділитись:

Мінздоров'я скасувало флюорографію: є заміна

Вівторок, 10 квітня 2018, 12:38
Мінздоров'я скасувало флюорографію: є заміна

Міністерство охорони здоров′я скасувало обстеження, яке раніше було обов'язковим.

Метод неефективний, говорять чиновники. На обстеження в основному приходять здорові люди. Крім того, відмова від флюорографії заощаджує бюджетні гроші, – інформує "Сегодня".

Антикваріат – так апарат для флюорографії називає терапевт Наталя Басик. Зроблено в НДР – повідомляє надпис, вже тієї країни як такої майже 30 років не існує, а апарат ще працює. Якість знімків лікар критикує, але іншої техніки для обстеження легень тут немає.

А є сучасний цифровий флюорограф в одній з київських амбулаторій. Туберкульоз не пропустить, – стверджує лікар.

Обов'язкову для всіх процедуру – швидкий і безкоштовний метод перевірки легень, МОЗ скасувало ще чотири роки тому, залишивши її лише для людей з групи ризику – хворих на цукровий діабет, пацієнтів з ослабленим імунітетом і тих, хто по роботі спілкується з багатьма – педагоги, медики, кухарі. Для всіх інших її замінили тестом – терапевт задає одинадцять запитань, після відповіді на які, якщо запідозрить неладне, – направляє на флюорографію або інші обстеження.

Рентгенолог Александр Косенко з відміною обов'язкової для всіх процедури не погоджується, стверджує, що люди можуть сховати проблеми з здоров'ям, адже часто просити його знімки не робити, а в висновку написати, що здорові.

Якщо флюорографія показала проблему, але точно сказати, що це, неможливо – для уточнення відправляють на рентген легень – там зображення чіткіше, а на цьому, цифровому, людину видно "наскрізь".

Флюорографія, яку повинну були проходити всі без винятку здорові люди, дорого обходилася державі, – стверджують в Міністерстві охорони, а кількість виявлених хворих на туберкульоз була мінімальною – з 16 мільйонів обстежених – 10 тисяч хворих, тому знімки і замінені опитуванням.

Україна в п'яти країнах за темпами захворюваності туберкульозом. Щорічно зареєстрували 27 тисяч нових пацієнтів.

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024