Поділитись:

Луцькі депутати образили інвалідів, – омбудсмен

Четвер, 17 березня 2016, 13:43
Луцькі депутати образили інвалідів, – омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Валерія Лутковська просить міського голову Миколу Романюка провести роз'яснювальну роботу із депутатами міськради. Особливої бесіди потребують Ігор Поліщук та Тетяна Янчук. Також варто повідомити їх про юридичну відповідальність за висловлювання, які є ворожими щодо людей із особливими потребами.

Про це йдеться у її листі від 14 березня 2016 року – повідомляє Волинське агентство розслідувань.

Нагадаємо, 25 лютого 2016 року під час сесії Луцької міської ради депутати Ігор Поліщук та Тетяна Янчук закликали начальника управління освіти ради Олега Гребенюка пошукати інше приміщення для волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства "Джерело життя", яке знаходиться у приміщенні дитячого садочка. Мовляв, варто знайти інше приміщення, "щоб діти не страждали від такого сусідства". За словами Янчук, батьки "дуже схвильовані таким сусідством".

Лутковська вказує, що такі висловлювання порушують норми статті 2 Конвенції ООН про права людей із інвалідністю, статті 6 Закону України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україіні", а стаття 16 цього закону передбачає цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення норм законодавства.

"Звертаю Вашу увагу, що відповідно до ст. 2 Конвенції ООН про права людей інвалідністю, яка згідно з ст. 9 Конституції України є частиною національною законодавства України, дискримінація за ознакою інвалідності означає будь-яке розрізнення, виключення чи обмеження з причини інвалідності, метою або результатом якого є применшення або заперечення визнання, реалізації або здійснення нарівні з іншими всіх прав людини й основоположних свобод у політичній, економічній, соціальній, культурній, цивільній чи будь-якій іншій сфері. Вона включає всі форми дискримінації, у тому числі відмову в розумному пристосуванні", – пише посадовець.

Також уповноважений з прав людини вбачає у висловлювання Поліщука і Янчук ознаки порушення закону "Про статус депутатів місцевих рад": "Водночас у діях депутатів міської ради Янчук Т. та Поліщука I. вбачаються ознаки порушення правил депутатської етики, дотримання яких передбачено статтею 8 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад". Згідно з п. 3 та 5 ч. 1 статті 8 вищезазначеного закону депутат не повинен допускати образливих висловлювань, не використовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій, їх керівників та інших посадових чи "службових осіб, депутатських груп, фракцій, окремих депутатів місцевих рад, а також керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності. Аналогічні норми депутатської етики також відображено у статті 58 Регламенту роботи Луцької міської ради VII скликання".

Тому вона просить Романюка "під час чергового засідання Луцької міської ради провести роз'яснювальну роботу серед депутатського корпусу щодо неприпустимості висловлювань, що призводять до дискримінації за ознакою інвалідності; повідомити депутатів, що за дискримінацію передбачена юридична відповідальність; не допускати аналогічні висловлювання від депутатів під час засідань міської ради, шляхом застосування заходів впливу за порушення вимог Регламенту, передбачених статтею 59 Регламенту роботи Луцької міської ради; винести питання щодо висловлювання міських депутатів Поліщука І. та Янчук Т. на розгляд Постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту".

1 2 3

Надрукувати
мітки:
коментарів