Поділитись:

Українські пекарі почали випікати менше пасок

Неділя, 01 квітня 2018, 11:40
Українські пекарі почали випікати менше пасок

Натомість зросло різноманіття Великоднього наїдку – від традиційних пасок з цукровою присипкою до випічки з насінням гарбуза, мигдалем, фісташками, шоколадом, заварним кремом та навіть сиром Філадельфія.

За даними аналітиків видання ProConsalting, які посилаються на дані Державної статистики та дані операторів ринку, в 2017 році українські підприємства та домашні пекарні виготовили 1,82 тисяч тонн пасок. Позаторік цей пасок напекли більше – 1,9 тисяч тонн. Це менше супроти 2015 року – тоді Великодньої випічки країна виготовила 1,92 тисяч тонн, – пише agro-business.com.ua.

За даними аналітиків ринку, на тенденцію до скорочення виробництва пасок до великодніх свят впливають ті ж негативні чинники, що й на інші продовольчі сегменти. Зокрема, скорочення кількості населення, падіння його купівельної спроможності, велика частка тіньового продажу.

Попри падіння виробництва кількості пасок, зросла різноманітність видів випічки. Хоча рецепт пасок є класичним, на ринку можна зустріти вироби з різними варіаціями. Особливо це характерно для продукції невеликих пекарень. Для різноманітності смаку, в тісто можуть додаватися цедра лимона, різні солодкі спеції (кориця, бадьян, кардамон). Вегетаріанці знайдуть паски без яєць і дріжджів. На замовлення можна придбати і сирні паски.

Сімейні пекарні сміливо експериментують і з начинкою пасок. Крім традиційних родзинок і цукатів, застосовують сушені журавлину і вишню, мигдаль, гарбузове насіння, фісташки. Трапляються і зовсім екзотичні варіанти, такі як лавандово-фундучні паски.

На ринку пасок можна також зустріти варіанти з шоколадом, заварним кремом і навіть з сиром Філадельфія. Поверх покриття можуть викладатися різнокольорові посипання, шоколадні букви, солодкі намистини і квіти, фрукти і ягоди. Можна зустріти у продажу і еквівалентну святковій пасці імпортну продукцію. Наприклад, популярності набирає італійська випічка панеттоне. В її складі цукати і сухофрукти, а також алкоголь, за рахунок чого тісто стає повітряно-пористим.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024