Поділитись:

Як стати успішним у Китаї: досвід лучанки Ясі Рамської

Понеділок, 26 березня 2018, 20:00

Відома ведуча Яся Рамська, яка 10 років працювала на радіо "Луцьк", а нині переїхала до Китаю, поділилася секретами, що варто робити українцю, аби стати успішним у Піднебесній.

"Конкурент" довідався, як краще не жартувати у чужій країні, що варто вивчити та чи варто на прохання закордонного роботодавця виходити на роботу у вихідний день.

Щоб бути успішним у Китаї, треба знати китайську мову. Це обов'язково!

"Я не знала цієї мови, а зараз можу на певному рівні розмовляти китайською. Із дітьми, в таксі, в школі, в магазині я можу поговорити. Якщо ж не знати мови, то не можна нічого робити. Не можна ні замовити їжу, ні запитати чогось, а бути в якомусь вакуумі. На другий тиждень після переїзду я пішла на курси і день в день просто вчила. Мені це подобається. В Китаї без мови не можна функціонувати, не можна купити квиток, спитати елементарні речі, адже й вивіски нереально зрозуміти. Тому хоча б китайський мінімум треба знати", – запевнила лучанка.

В Китаї завжди треба чітко окреслювати власні кордони.

"Якщо це праця, то має бути все чітко – ми працюємо на таких умовах і тільки так. Мій друг завжди каже, якщо китаєць тебе називає своїм другом, то треба втікати. Китайці люблять казати: "ми ж сім'я, ми ж так дружимо один з одним, ми ж тебе вчора водили в ресторан, то попрацюй сьогодні понаднормово". Спочатку це дуже підкупає, а потім – не дуже. Я одразу перестала мати будь-які проблеми з роботою та взаєминами з китайцями, коли окреслила: "Ось це з 9 до 16, якщо понаднормово, ви мені платите стільки". Обов'язково треба окреслити свій простір! Це комуністична країна, для них "свобода дій" це дуже дивна річ. Твій власний простір, час поза роботою, життя взагалі – це далеке. І якщо бос сказав прийти в суботу-неділю і без вихідних, вони прийдуть. Китайці самі кажуть, що їм краще прийти, ніж не прийти", – розповіла Яся.

Також радіоведуча поділилася, чого ж не варто робити в чужій країні.

У Китаї не варто жартувати з політичного устрою та влади.

"В мене є знайомий, який просидів в ізоляторі тимчасового тримання, бо він сказав, що Китай завоював Тибет. Самі ж китайці переконані, що Китай врятував Тибет. Взагалі з такими висловлюваннями треба бути дуже обережними. Всі в Китаї дуже люблять Мао Цзедуна. Якось я дітям пояснювала тему і там був порядковий числівник "перший". І вони кажуть: "А ви можете навести нам приклад, бо ми не знаємо, як його вживати?". Я кажу: "А ви знаєте першого секретаря вашої комуністичної партії?". А вони мені в один голос починають кричати, що перша людина для кожного китайця це Мао Цзедун. Я кажу, що він же помер. А вони: "І що?". Тобто культ зберігся. І краще про це взагалі не жартувати", – порекомендувала лучанка.

Та додала, що треба, як і в будь-якій іншій країні дотримуватися законів.

Надрукувати
мітки:
коментарів