Поділитись:

Люстровані волинські чиновники поновилися на посади через суд

Вівторок, 15 березня 2016, 17:28

Двоє звільнених на підставі люстрації чиновників Горохівської РДА на Волині поновилися на посадах завдяки судовому рішенню.

Про це під час круглого столу у Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 15 березня заявив голова Волинського відділення КВУ Юрій Кресак, – повідомляє IA ZIK.

"Чим далі ми віддаляємся від подій 2013-2014 років, тим більше ми розуміємо, що цією темою займатимуться історики", – іронізує Кресак.

Політичний експерт Тарас Літковець нагадав, що після Помаранчевої революції, попри очікування суспільства, так і не провели люстрацію, тож при владі залишилися ті самі. Як наслідок, через десятиліття Україну очікував новий Майдан.

Очищення влади в Україні тільки триває, тож зараз у різноманітних радах можна знайти чимало одіозних прізвищ колишніх регіоналів. Натомість, люстраційні процеси відбулися у більшості країн колишнього соцтабору.

За даними Кресака, в Україні люстрували майже 900 посадовців. По дві сотні з них – це представники органів внутрішніх справ та прокуратури. Однак, у нинішньому законодавстві чимало недоліків. Одним із них активно користуються силовики, які їздять в зону АТО задля отримання статусу учасника бойових дій. Адже це дає право обійти люстраційні процеси.

"Багато таких людей приїхали в зону АТО як туристи", – підкреслив Юрій Кресак.

За даними КВУ, на Волині розпочато перевірки відносно понад 1,6 тисячі чиновників із держадміністрацій, 71% яких її успішно пройшли. Але інколи посадовці відновлюються на посадах через суд. Так, двоє чиновників Горохівської РДА на Волині були звільнені на підставі люстрації, але згодом рішенням суду їх поновили на роботі.

Надрукувати
мітки:
коментарів