Поділитись:

У МЗС Польщі прокоментували допити про Бандеру при видачі Карт поляка

Понеділок, 26 березня 2018, 14:25

ЗМІ у Польщі повідодомляли, що громадян України, які мають польське коріння та хочуть отримати посвідку на постійне проживання у Польщі чи Карту поляка, запитують про їхнє ставлення до Степана Бандери та УПА.

Заступник голови МЗС Польщі Бартош Цихоцький запевнив, що ані при видачі віз, ані "карт поляка", не вимагається висловлювати свою оцінку історичних подій. Про це він розповів в інтерв'ю "Європейській правді".

"Щодо вказаних випадків (про відмови у видачі посвідки на проживання), то вони мені, на жаль, не знайомі. Натомість я знаю про інший прикрий випадок, коли медсестра у польській лікарні розірвала документ українки, побачивши, що вона прописана на вулиці Бандери. Це прикрий випадок, проте я хотів би вступитися – ми не знаємо про родинну історію цієї людини, можливо, її родичі були вбиті послідовниками Бандери. Звичайно, що і українська дівчина ні в чому не винна – мало хто на якій вулиці прописаний? Але це показує, що героїзація Україною людей, яких ми вважаємо злочинцями, продовжує отруювати наші відносини", – заявив він.

Тому Бартош Цихоцький закликав зрозуміти "біль від рішення української сторони, через що поляки не можуть продовжувати роботи з пошуку поховань".

"Люди не мають можливості знайти могили своїх родичів, щоби приїхати та вклонитися їм. Це дуже важливо! Українці, родичі яких поховані у Польщі, таких проблем не мають! Їм ніхто цього не забороняє і не чинить жодних перешкод", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів