Лучани не дають хабарів, але вважають корупцію злом: дослідження

Неділя, 25 березня 2018, 16:00

У Луцьку рідко дають хабарі, але вважають корупцію основним злом для міста, бізнесу і країни загалом.

Про це свідчать дані IV всеукраїнського муніципального опитування,проведеного в обласних центрах Соціологічною групою "Рейтинг" від імені Міжнародного республіканського інституту.

Зокрема, 38 % опитаних лучан вважають, що рівень корупції після Революції Гідності збільшився, 49 % кажуть, що залишився на тому ж рівні. І лише 4 % лучан зазначили, що рівень корупції в Україні знизився.

Проте дуже мало лучан ствердно відповіли на питання, чи доводилося давати хабарі в різних інституціях за останні два роки. Йшлося, зокрема, про міську владу, ЖКГ, медзаклади, освітні заклади, поліцію, податкові органи, реєстраційні та дозвільні інституції, ЦНАП, митні органи, суди, прокуратуру.

Водночас у Луцьку кажуть, що найчастіше з корупцією зіштовхуються, коли йдеться про дiяльнiсть, спрямовану на задоволення особистих інтересів замість інтересів громадян, та нерозслiдування i непритягнення до відповідальності за корупційні правопорушення.

При цьому лучани вважають, що міська влада не прикладає зусиль для боротьби з корупцією в місті. І називають корупцію однією із перешкод бізнесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯКІ ПОЛІТСИЛИ ЛУЧАНИ ХОЧУТЬ БАЧИТИ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ: РЕЙТИНГ

Довідково:

Опитування було проведене з 20 січня до лютого у 22 обласних центрах України, які не перебувають під контролем російських або проросійських сил, а також в містах Маріуполь та Сєвєродонецьк на Донбасі. Дослідження базується на вибірці з більш ніж 19 000 респондентів.

Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 64,8%.