Поділитись:

Василь Столяр: «Із Савченком проблем не буде»

Понеділок, 19 березня 2018, 20:00

До редакції сайту новин Луцька "Конкурент" Василь Столяр прийшов значно раніше домовленого часу. Депутат обласної ради та очільник комунального підприємства "Волиньприродресурс" повісив свою куртку до шафи, рішуче відмовився від кави, чаю і будь-яких інших напоїв та сів за наш чудовий стіл для нарад.

Розмова зі Столяром проходить доволі нестандартно. Він досвідчений, але зовсім нетиповий політик. Говорить зосереджено та різко, часто відходить від теми та несподівано повертається до неї назад.

З часом він розслабляється, починає багато сміятися та жестикулювати. Саме в ці хвилини Василь Андрійович розмірковує про долю Володимира Гунчика та перспективи Олександра Савченка на Волині.

Після того, як мій диктофон було вимкнено, депутат затримався та продовжив з нами (зі мною та головним редактором ІА "Конкурент" Андрієм Лучиком) розмовляти про ліс, бурштин, торф ще упродовж 15-20 хвилин.

Власне, з цього ми і розпочинали...

– Після останнього засідання "екологічної" комісії Волиньради ви сказали своєму колезі Ігорю Леху, що хочете скласти повноваження голови…

– Я говорив не про профільну, а про тимчасову комісію "по лісу" (посміхається). Я не бачу в ній жодного сенсу. У звіті, який подав Анатолій Грицюк, в кожному слові – брехня. Це стало зрозуміло, коли Кватирко (Олександр Кватирконачальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства) запропонував йому поїхати та подивитися на асфальт, якого нібито нема, а він відмовився.

На сесії я пропонував не продовжувати діяльність цієї комісії. Вона непотрібна. За весь час провели лише два засідання: обрали керівника та затвердили план роботи. А далі Грицюк одноосібно оголосив свій "вердикт".

– А чому Грицюк виніс саме такий "вердикт"?

– Бо це політичне замовлення.

– Але ж ви підтримували створення цієї тимчасової комісії та ніби не захищали лісівників?

– Я захищав Олександра Кватирка від самого початку. Він гарно працює та багато робить не тільки для лісу, але й для громад.

– Ви знаєте Андрія Линдюка?

– Голова адміністрації?

– Голова Маневицької РДА. Коли я з ним говорив, то він сказав, що хоче, щоб бурштин почав коштувати, як пісок, і став нікому не потрібним. Як ви можете прокоментувати його слова?

(посміхається). Це говорить людина, яка взагалі не розуміє, що таке економіка. Йому не потрібні надходження в бюджет. І це голова району… Він каже, що бурштин на Волині не копають, а зовсім нещодавно в людей вилучили 170 кілограмів…Обманює він. Линдюк сам цим всім керує.

– Ви кажете, що Линдюк "керує" процесом, а він критикує очолюваний вами "Волиньприродресурс". Стверджує, що підприємство, невідомо як та за чиї гроші, отримало ліцензії, що воно не прозоре. Що скажете про це?

– Ліцензії купили за гроші, які надійшли як передоплата за бурштин. Це нормальна економіка, яка передбачає залучення інвестицій. Ми це зробили і отримали дозволи для видобутку бурштину, торфу та міді. А чому "Волиньприродресурс" не прозорий?

– Линдюку не подобається те, що він не знає, на яких умовах ви залучили інвестиції, як ви їх будете повертати. Він взагалі не вірить у те, що бурштин може принести якісь надзвичайні прибутки для області.

– Нехай їде жити до іншої країни! Людина повністю саботує ситуацію! Послухайте, ми вже заплатили 11 мільйонів гривень податків, а ще навіть не почали заробляти.

– Чому підприємство ніяк не може запрацювати та почати заробляти гроші?

– Нам перешкоджають саботажники та зрадники держави.

– Ви на одній із сесій Волиньради звинувачували голову ОДА Володимира Гунчика у державній зраді через ситуацію з "Волиньторфом"

– У статті, про яку я тоді говорив, сказано, що його дії підривають економіку країни. СБУ відповіла, що вона не вбачає цього, а я вбачаю. А якщо через Гунчика "Волиньторф" перестане працювати, то це вже диверсія. Доведеться відсидіти 12-15 років. Термін серйозний.

– Враховуючи всі нюанси із землями, ліцензіями і так далі, скажіть: скільки буде заробляти та приносити в бюджет області "Волиньприродресурс", коли нарешті запрацює на повну?

– Дуже важко відповісти. Потрібно провести геологічну розвідку, дослідити поклади і лише тоді можна сказати точно. Всі говорять про "космічні" числа. Але ж це досі не дали перевірити.

– Відходимо від добування корисних копалин та поговорімо про щось інше. Які у вас зараз відносини з Олегом Кіндером?

– Це хто? Мер Ковеля?

– Так, це він. Ви ж розумієте, чому я це спитав. Два роки тому вас та 8 інших членів фракції "Батьківщина" виключили з партії. Я говорив про це з Романом Карпюком, Андрієм Тураком і тепер нарешті запитаю й у вас: чому це сталося?

– Він хотів захопити владу у "Батьківщині" на Волині. Але хто такий Кіндер…

– Кіндер устами Слабенка говорив, що 9-х членів вашої фракції, виключених з партії, будуть намагатися позбавити депутатських мандатів. Потім головою обласного осередку став Валерій Бондарук і все затихло. Чому?

– Вони не мали реальних підстав для відкликання. Ми нічого не порушили. Я впевнений, що Тимошенко нічого про це не знає.

– Попередній голові вашої фракції, директорці санаторію "Пролісок" не продовжили контракт. Чи об'єктивно це зроблено, чи це політична розправа над соратницею Кіндера?

– А чому повинна бути Касарда? Хто сказав, що вона найкраща? Її друзі та однопартійці. У нас пенсіонери до останнього тримаються за свої місця та оточують себе такими ж людьми. А молоді люди тікають з країни, бо не мають жодної можливості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електромобілі, велодоріжки та плавальні шляхи: перспективи «Проліску»

– Тобто позиція така, що Касарда повинна виграти конкурс?

– Вона жінка пенсійного віку, тому навряд чи зможе пройти конкурс. Я знаю, що вона ходила просити Гунчика і також поставила ультиматум Бондаруку (Валерій Бондарук – голова Волинської обласної партійної організації ВО "Батьківщина"): "або ви мене будете відстоювати, або я йду з партії". Хіба це правильно? Це ж економіка, а не політика!

– Про Гунчика

– Та я думаю, що він скоро опиниться в "Укроборонпромі", недаремно ж там місце звільнили.

– …Тобто всі чутки правдиві?

– Я впевнений, що це правда. Щодо Савченка, якого сватають на місце Гунчика…Якщо там справді буде команда, про яку говорять, то це люди, які розуміються в економіці. Проблем не буде.

– А чому міняють Гунчика? Рубльов каже, що це підготовка "ґрунту" до президентських виборів.

– Можливо.

– Вас це не турбує?

– Не дуже, бо я бізнесмен, а не політик. Та й не думаю, що це так. Я думаю, що таким чином хочуть владнати конфлікти з головою ради. Гунчик – останній в рейтингу губернаторів, про що говорити.

– Як вам працюється в раді, якою керує Ігор Палиця?

Прекрасно! Багато молодих депутатів, вони вже навчилися, почали ловити "кураж", сперечаються з нами, "старіками", сваряться… Лише "Свобода" – саботажники (сміється). Ми ж проводимо погоджувальні ради, щоб в сесійній залі не було "цирку". А потім вриваються ці інтриганти та починають критикувати Кватирка та лісівників…Хоча питання не порушувалося.

– Ви у всьому розбираєтеся, всіх та все знаєте. Нехай вас призначать головою ОДА, що скажете?

– (сміється) Я давно міг стати депутатом Верховної Ради, але це все не моє… Хоча, знаєте, я колись давно питав в Ігоря Єремеєва, потім – у Ігоря Палиці, чому вони не йдуть в депутати. І вони відповідали: "А воно мені потрібно?". А потім…Самі знаєте (посміхається). Ну, але губернатором я точно не буду. Чим більше влади, тим менше свободи. Я – губернатор? Та ви що (сміється).

Надрукувати
мітки:
коментарів