Поділитись:

На Волині хочуть відродити льонарство

Понеділок, 14 березня 2016, 14:26

На Волині роздумують над відновленням галузі льонарства. Невдовзі чиновники повинні вивчити ситуацію в інших областях, а також підшукати можливі ринки збуту для культури.

Під час доповіді директора департаменту агропромислового розвитку Юрія Горбенка в голови Волинської ОДА 14 березня щодо початку весняних польових робіт голова облдержадміністрації Володимир Гунчик поцікавився, чи можливе на Волині відродження галузі льонарства, – пише Слово Волині.

У відповідь посадовець зауважив, що Хотешівський сільський голова (село Хотешів у Камінь-Каширському районі) наразі ініціює розробку проекту розвитку льонарства в рамках програми Україна-Білорусь. Зокрема, планується поїздка до Білорусі задля пошуку партнерів та вивчення можливостей відновлення галузі на Волині.

Йдеться про вирощування льону-довгунця, який віддавна був традиційною культурою на Волині. Водночас у Ратнівському районі наразі сіють льон-кудряш.

"Давайте ми подивитись на це питання з боку поліських районів, де ми не можемо вирощувати цукровий буряк, отримувати високі результати із вирощення зернових культур. Завжди поліські райони були відомі тим, що льонарство було однією з головних культур", – наголосив очільник області та доручив відповідальним працівникам вивчити можливість відновлення галузі.

"Жито підтримуємо в обласних програмах, цукровий буряк, а на Поліссі, крім ягід, грибів і картоплі нічого немає. Для вас окреме завдання – подивитись, що робиться в Житомирській Рівненській областях, щоб знати чи є перспектива у нас", – підкреслив Гунчик.

Юрій Горбенко також зауважив, що це питання уже вивчається, однак робити якісь висновки поки рано.

Надрукувати
мітки:
коментарів