Поділитись:

Перероблена вода має приємніший смак, ніж звичайна

П'ятниця, 16 березня 2018, 23:00

Дослідники з Університету Каліфорнії, Ріверсайд, нещодавно опублікували результати дослідження перероблених стічних вод, але вони не зосереджували свою увагу на безпечності цієї води (вона вже давно доведена), їх більше цікавив її смак.

Про це інформує інтернет-портал technology.org.

Після багаторічної посухи пиття переробленої стічної води набрало обертів у Каліфорнії. Проте споживачі швидко помітили евфемізм "перероблена", а деякі з них навіть розшифрували його, як "вода з унітазу".

"Схоже, що цей термін (стічні води) та ідея переробки води загалом викликають відразу, – зазначив Деніел Гармон, магістрант психології та провідний автор дослідження смаку води. – Необхідно переконати людей, що перероблена вода не така жахлива, як вони думають, адже зараз і в майбутньому вона є важливим джерелом питних ресурсів".

Стічні води переробляють за допомогою зворотного осмосу. Цю технологію називають непрямим повторним використанням (НПВ) питної води. Стоки, пройшовши стадію очищення, повторно впроваджуються до запасів підземних вод і згодом входять до системи постачання питної води. Шість каліфорнійських агентств водних ресурсів вже використовують цю технологію.

Дослідження науковців Університету Каліфорнії налічувало 143 людини. Їм запропонували порівняти воду, що пройшла технологію НПВ, звичайну воду з-під крану та воду з пляшки. Усі три зразки налили в однакові чашки, що не мали ніяких позначок, отож, учасники були "сліпі" щодо походження води. Після дегустації смак кожного зразка треба було оцінити за шкалою від одного до п'яти, те саме стосувалося й інших категорій, таких як консистенція, температура, запах та колір.

Спочатку дослідники припускали, що усі три зразки води матимуть одинакові показники. Однак у кінцевому підсумку виявилось, що одному з них віддали найменшу перевагу.

"Вода з надр землі не була такою ж приємною, як вода, що пройшла технологію НПВ, або вода з пляшки, – розповіла Мері Ґовайн, професор психології Університету Каліфорнії та
співавтор дослідження. – Ми думаємо, що це сталося через те, що ці два зразки проходять надзвичайно подібні процеси обробки, тому їхній смак в більшості випадків припадає людям до душі".

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
29 лютого 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
09 лютого 2024