Поділитись:

Якими будуть монети номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень

Середа, 14 березня 2018, 16:24

Національний банк України презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень.

Про це інформує прес-служба НБУ.

Уводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно:

  • перший етап – 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні.
  • другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні.

Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень Національний банк не буде, але припинить друкувати ці банкноти та додатково поповнювати ними грошовий обіг.

В. о. голови НаціональногобанкуУкраїниЯків Смолій пояснив, що заміна банкнот на монети дасть можливість досягти оптимального співвідношення між якістю та кількістю банкнот і монет в обігу, що відповідатиме сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду. Із його слів, близько 1 млрд гривень зможе заощадити державі така заміна з урахуванням терміну служби монет. Адже тривалість життя монет є значно вищою за тривалість життя банкнот.

Директор департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко проінформував присутніх про технічні характеристики та дизайн нових обігових монет.

"Нові обігові монети матимуть сріблястий колір, будуть невеликими, легкими та зручними для розрахунків, – сказав він. – Працюючи над їх дизайном, ми вирішили бути послідовними та зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю 1 гривня зображено портрет князя Володимира Великого; 2 гривні – князя Ярослава Мудрого; 5 гривень – гетьмана Богдана Хмельницького; 10 гривень – гетьмана Івана Мазепи".

На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Віктор Зайвенко додав, що за кольором і розміром нові монети помітно відрізнятимуться від монет інших номіналів, що допоможе населенню легко визначати номінал.

Також він зазначив, що серед елементів захисту монети, які треба використовувати при візуальному та тактильному контролі її справжності, − дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їх ідентифікації використовуються технічні характеристики – розмір та вага, а також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Надрукувати
мітки:
коментарів