Поділитись:

Геращенко розповіла, від чого залежить мир на Донбасі (відео)

Субота, 03 березня 2018, 16:40
Геращенко розповіла, від чого залежить мир на Донбасі (відео)

Про мир на Донбасі можна буде говорити лише тоді, коли Рада Безпеки ООН прийме резолюцію про введення миротворчої місії на всю окуповану територію.

Про це заявила Перша заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважена з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко в ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" на телеканалі "Нова Волинь".

Сьогодні Україна наполягає на виконанні Російською Федерацією Мінських угод. Зі слів Ірини Геращенко, є багато "диванних критиків" Мінських угод, у тому числі й на Волині, які забувають про те, що саме РФ зацікавлена у тому, аби їх розірвати.

"Санкції проти РФ дуже боляче б'ють по "путінській комарилії", по економіці РФ. Вони прив'язані саме до виконання Мінських угод. Тільки в той день, коли Україна поверне собі неконтрольовану ділянку кордону між Україною і РФ, санкції можуть бути знятими", – зазначила вона.

Проте, попри усі зусилля і української сторони, і міжнародних партнерів, РФ жодного дня не виконує ключові пункти Мінських угод. Тому дуже важливо шукати нові механізми, нові ініціативи задля того, щоб мир повернувся на Донбас.

Такою ініціативою на найближчий час є домогтися введення миротворчої місії на окуповані території. Але для цього повинна бути прийнята відповідна резолюція Ради Безпеки ООН. Проте проблема полягає в тому, що РФ – країна-агресор, яка напала на Україну, є постійним членом Ради Безпеки ООН і може заблокувати будь-яке рішення.

"Тому сьогодні ведеться серйозна робота з нашими міжнародними партнерами для того, щоби резолюція, яка, ми дуже сподіваємося, буде подана і підтримана, видавалась не на фейкових умовах РФ: Путін уже запропонував поставити миротворців на лінії зіткнення, і вони будуть охороняти місію ОБСЄ. Ну це брєд, тому що місія по охороні місії не існує ніде в світі. І поставити миротворців на лінії зіткнення – це відрізати від України Донбас, заморозити конфлікт", – розповіла Ірина Геращенко.

Тому Україна наполягає, що миротворча місія має увійти на всю окуповану територію і в ній не може бути росіян як представників країни-агресора; миротворча місія має отримати дуже широкі повноваження, бути тимчасовою адміністрацією, яка здійснюватиме функції примусу до миру.

Але спочатку, зауважила депутат, потрібно проголосувати за резолюцію. І якщо раніше ця ідея не мала підтримки, то сьогодні з'являється все більше і більше її прихильників.

Тоді, зі слів Ірини Геращенко, на Донбас має відправитися оціночна місія, яка визначить, скільки миротворців мають зайти на окуповану територію, тому що йдеться про дуже великий регіон, заповнений зброєю, найманцями. Також миротворці не зайдуть туди, де будуть російські найманці, тож російський президент має вивести їх звідти. І врешті оціночна місія має сказати, скільки така миротворча операція буде коштувати, адже гроші має виділити ООН.

"Потім починається розгортання місії, і, як правило, це мінімум 8-10 місяців", – додала вона.

Реклама: діловий партнер програми – бренд жіночого одягу ХОКА.

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 серпня 2023
24 травня 2023
03 лютого 2023
12 січня 2023
12 грудня 2022
11 грудня 2022
13 листопада 2022
16 липня 2022
30 червня 2022
01 червня 2022