Поділитись:

Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

П'ятниця, 11 березня 2016, 11:02
Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

Представники малого та середнього бізнесу разом з працівниками ГУ ДФС обговорили зміни в податковому законодавстві.

Ці зміни обговорювали на Координаційній раді з питань розвитку малого та середнього підприємництва у Луцьку 10 березня. Присутні розглядали важливі питання, пов'язані з діяльністю підприємців.Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

Зокрема присутнім представникам малого та середнього бізнесу розповіли, що з початку року внесли зміни у законодавство в частині сплати підакцизного податку. Відтепер його сплачуватимуть і суб'єкти господарювання, які реалізовують пальне.

Триває процедура, яка дасть відчутні зміни до наповнення бюджетів – інвентаризація місць збереження пального. За кожен відпуск пального без видачі акцизної податкової накладної буде 100 % штраф. Щодо безліцензійної торгівлі алкоголем, то за це передбачений штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Також на законодавчому рівні врегульовані всі вимоги до об'єктів господарювання. Зокрема, не дивлячись на те, що ліцензію видають на рік, вартість її не змінилась, і підприємці можуть проплачувати її поквартально.Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

Начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Державної фіскальної служби у Волинській області Наталія Єлова також розповіла, що найчастіше підприємці порушують закон щодо врегульованих цін на алкоголь. За це можуть накласти штраф у сумі 10 тисяч гривень. Також поширеним порушенням є безліцензійна торгівля та реалізація алкоголю й тютюну неповнолітнім.

"Проведіть семінар щодо літньої торгівлі алкоголем для підприємців на базі ДФС", – запропонував заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко.Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

Представник податкової служби Юлія Маціновська розповіла підприємцям про зміни в податковому законодавстві щодо місцевих податків і зборів. Зміни були прийняті в грудні минулого року.

До місцевих належать податок на майно, транспортний та єдиний податки.

Щодо податку на нерухоме майно, то базою оподаткування тут є загальна площа житлової та нежитлової нерухомості. В цьому році він складає від 1 % до 3 %, хоча в минулому році вона була від 1 % до 2 %.Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

До об'єктів оподаткування не належить нерухомість, яка знаходиться у власності державної влади і є неприбутковою, наприклад будівлі дитячих будинків. Також неоподатковуються і об'єкти, непридатні для проживання та нерухомість, яка використовуються суб'єктами господарювання малого та серднього бізнесу для торгівлі на ринках– це ті ж самі ятки чи МАФи (малі архітектурні форми).

"База оподаткування для фізичних осіб зменшилась на квартири площею 60 квадратних метрів та будинки площею 120 квадратних метрів. А також для інших об'єктів розміром 180 квадратних метрів", – сказала Юлія Маціновська.

Також затверджена нова форма декларації податку на нерухоме майно. Згідно з такими нововведеннями платники податку самотійно обчислюватимуть суму, яку повинні сплатити до 30 числа по закінченню кварталу. Щодо новопридбаних чи збудованих обє'ктів житлової нерухомості, то власники повинні подати податкову декларацію протягом 30 днів від набуття права власності.

Також власники автівок, як і нерухомості, самостійно повинні обчислювати суму податку. Транспортний податок введено з першого січня 2015 року. Платниками цього податку є власники автівок, з року випуску яких минуло не більше 5 роківЛуцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві.

Так, за словами Юлії Маціновської, за минулий рік завдяки транспортному податку в межах області вдалось зібрати шість мільйонів гривень.

Законодавство передбачило й призупинення сплати транспортного податку у разі викрадення автівки, з наступного місяця від виявленого факту, який повинен бути підтверджений відповідним документом і внесений в єдиний державний реєстр досудових розслідувань. У разі повернення авто, податок знову сплачується з того місяця, в якому автомобіль повернули. Це повинно бути підтверджено відповідною постановою суду, копію якого власник автівки повинен надіслати в податкову.Луцьким підприємцям розповіли про зміни в податковому законодавстві

Що ж до єдиного податку, то у першої групи фізичних осіб, дохід яких не перевищує 300 тисяч гривень, ставка податку – до 10 %, у другої групи фізосіб, річний дохід яких не перевищує мільйон гривень, – ставка 20 %, а щодо третьої групи фізичних та юридичних осіб, дохід яких в рік становить до 5 мільйонів гривень, то ставка податку до доходу – 3 % включно з ПДВ, або 5 % без ПДВ до доходу.

В кінці зустрічі Юлія Маціновська залишила присутнім представникам малого та середнього бізнесу свої контакти, щоб вони змогли консультуватися в неї з приводу змін в податковому законодавстві.

Надрукувати
мітки:
коментарів