Поділитись:

У новій стратегії розвитку Волині просять посилити транскордонну співпрацю

Четвер, 15 лютого 2018, 11:50
У новій стратегії розвитку Волині просять посилити транскордонну співпрацю

Транскордонна співпраця має стати окремою ціллю у Стратегії регіонального розвитку Волинської області. Такого висновку дійшли експерти, що аналізували програми транскордонної співпраці та стратегічні програми регіонального розвитку. До аналізу, зі слів Юрія Вдовенка, голови Центру транскордонного співробітництва, увійшли 11 областей. Чи не найкраще цілі програми та стратегії збігаються у Львівській області.

Щодо Волинської області в експертів були суттєві зауваження. Їх важливо врахувати, адже незабаром планується розробка нової стратегії розвитку області 2021-2027 років.

Менеджер Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Дмитро Безвербний, який представляв звіт щодо Волинської області, зазначив, що чинна стратегія регіонального розвитку краю лише частково відповідає стратегічним та програмним документам національного рівня у частині саме транскордонного співробітництва.

Тож засади програм "Польща-Україна-Білорусь 2014-2020", "Білорусь-Україна", які діють на Волині, та стратегія області, лише частково узгоджуюся між собою. Адже якщо тема туризму, транспорту, екології та економіки хоча б частково узгоджується між ними, то транскордонне співробітництво в освіті, науці, культурі, енергетиці, житлово-комунальному секторі, сфері надзвичайних ситуації, фінансах та соціальній тематиці взагалі не фігурує.

Тому експерти рекомендують управлінню міжнародних відносин та інвестиційної діяльності Волинської облдержадміністрації ініціювати внесення змін до стратегії регіонального розвитку, додавши транскордонну співпрацю як окрему стратегічну ціль стратегії. Окрім цього необхідно наповнювати сайті облдержадміністрації інформацією про реалізацію проектів транскордонної співпраці. Важливим пунктом є навчання представників різних владних органів, у тому числі новообраних голів ОТГ, написання проектів.

Довідково: захід відбувся в рамках проекту "Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей", який реалізує ГО "Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень" в партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках грантового компоненту проекту "Громадськасинергія" та під егідою УкраїнськоїнаціональноїПлатформи Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства. Метою проекту "Синергія програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку в Україні – вікно можливостей для прикордонних областей" є підвищення ефективності виконання регіональної політики та транскордонного співробітництва в прикордонних регіонах України (в т.ч. в контексті використання Україною допомоги з боку ЄС) через посилення позитивного синергетичного ефекту від взаємодії програм транскордонного співробітництва та стратегій регіонального розвитку у Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях.

Надрукувати
мітки:
коментарів