Поділитись:

Українські заробітчани передають з Польщі мільярди доларів

Вівторок, 13 лютого 2018, 13:37

У Польщі оприлюднили дані щодо гастарбайтерських грошових переказів. Лідерами стали українці.

На їх частку припадає 91 % всіх транзакцій за кордон, – інформує UBR.

Тільки в третьому кварталі 2017 року українські працівники перевели з Польщі на батьківщину 3,2 млрд злотих (близько 930 млн доларів). Такі дані наводить Народний банк Польщі в щоквартальному звіті "Платіжний баланс".

Польські фахівці в коментарях до звіту пояснюють таку ситуацію небувалим напливом українських працівників у країну. За даними Міністерства сім'ї, трудової і соціальної політики, у другому кварталі 2017 року польські підприємці зареєстрували 446,2 тис. декларацій про готовність довірити роботу громадянам України – це 95 % від загального числа заявок. Причому за рік їхня кількість зросла майже на 50 %.

Зазначається, що обсяг переказів українців з Польщі постійно зростає. У II кварталі польський центробанк заявляв про 3 млрд злотих (близько $870 млн), відправлених заробітчанами в Україну. Загалом же за дев'ять місяців 2017 року українці перерахували з Польщі близько 2,5 млрд доларів.

У звіті Народного банку Польщі кажуть, що за перших три квартали виплати заробітної плати іноземним громадянам досягли 5,3 млрд злотих. Регулятор не наводить окремої статистики по географічній приналежності цих виплат, проте якщо спиратися на дані грошових переказів, не менше 90 % з них припали саме на українців. Іншими словами, за дев'ять місяців 2017 року українці в Польщі заробили близько 4 млрд доларів.

Надрукувати
мітки:
коментарів