Ян Кум спростував заяву Ситника, що СБУ може "знімати інформацію" з WhatsApp

Середа, 09 березня 2016, 15:35

Засновник WhatsApp Ян Кум особисто спростував заяву голови Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника щодо можливості "знімати" інформацію з месенджера WhatsApp.

Ситник розповів про початок співпраці з ФБР і про можливості здійснювати прослуховування українськими правоохоронцями, – пише AIN.ua.

"Зняти інформацію і з Viber, і з WhatsApp, використовуючи можливості СБУ, – реально", – заявив Ситник, коментуючи необхідність забезпечення НАБУ окремої від СБУ технічною можливістю вести прослуховування, на якій в розмові з президентом України Порошенко нібито наполягав віце-президент США Байден.

Ця фраза швидко розлетілася по Уанету, і через кілька днів засновник одного із згаданих Ситником месенджерів, виходець з України Ян Кум написав твіт, адресований безпосередньо главі НАБУ:

end-to-end шифрування означає, що ніхто не може читати чужі приватні повідомлення.

Месенджер використовує технологію end-to-end шифрування з 2014 року. Месенджер Telegram почав використовувати цю технологію раніше, що дозволяло його засновнику Павлові Дурову невтішно висловлюватися в бік конкурента.

Суть технології в тому, що зашифрована інформація передається від пристрою до пристрою безпосередньо, без участі сервера, і розшифрувати повідомлення може тільки пристрій одержувача.

Тобто сам сервіс не "бачить" ваші повідомлення і не зможе розкрити їх вміст навіть на вимогу спецслужб, і лише учасники листування матимуть до неї доступ.

Утім, в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" Ситник не уточнив, якими саме засобами СБУ може "знімати" інформацію з двох найпопулярніших месенджерів. Винос сервера тут не допоможе, але, наприклад, конфіскація мобільного пристрою може виявитися ефективною.