Поділитись:

Місце сили у Луцьку

Понеділок, 12 лютого 2018, 07:40
Місце сили у Луцьку

Луцьк – місто, яке має свою власну та оригінальну історію.

Частково ця історія обросла міфами та романтичними легендами про події та людей, які тут жили та творили.

Безумовно, для місцевих жителів частина міста в якій вони народились і все життя проживали – певно найрідніша і найкраща, нехай це навіть буде периферія.

Однак для мене особлива атмосферність цього міста саме в історико-культурній частинці Луцька – це для мене, як духовне "місце сили". Щоправда тільки літніми вечорами, коли в сутінках не дуже видно старих будинків та споруд з власною історією, які, наче умисно, доводять до повної руйнації.

Чому саме літніми вечорами? Бо взимку це щось не те (можливо через холод, який я ненавиджу). А от увечері прогулятись під увімкненими ліхтарями вулицею Братковського – фантастика. Обожнюю розглядати будиночки в старому місті, кожен з яких унікальний в своєму вигляді.

І хоча зовсім не розуміюсь в архітектурі, але в мене є свої критерії оцінки побаченого: "гарний", "симпатичний", "цікавий".

Люблю уявляти як цими вулицями між цих, нехай не в найкращому стані, але ще збережених будиночків гуляли луцькі пани та панночки розмірковуючи на теми, популярні та актуальні у ХIX-XX сторіччі. Цікаво, про що вони говорили, де відпочивали, хто жив в тому чи іншому будинку старого міста, чим вони займались, де зараз їхні нащадки?

Все ж таки в старому місті навіть ритм життя випадає з загальної картини. Там воно ніби на декілька хвилин повільніше. Я це відчуваю особливо тоді, коли декілька годин поспіль побродивши клаптиком старого міста, одразу потрапляєш, наприклад, в шумний, залюднений центр. Хоча б здавалось відстань від центру до замку невелика, а для мене це наче різні світи.

Все ж таки це круто жити в місті з власною історією, та ще й такою цікавою. Супер, що тут жили та творили унікальні особистості, і неймовірно щораз чути захоплюючі міські легенди та розповіді про жителів Луцька.

Тому не можу вже дочекатися літа аби знову, увечері, увімкнувши свій плейлист в телефоні податись гуляти старенькими вулицями, вимощеними бруківкою. Де просто під час прогулянки можна надихатись та заряджатись магічною аурою, яка витає вулицями старого Луцька.

Надрукувати
мітки:
коментарів